Wat je je altijd al afvroeg: kun je schoonmaakdoekjes wassen met kleding?

Is de wasmachine ook jouw beste vriend en staat deze dag en nacht aan? Om niet alsmaar kleine wasje te doen, wordt er natuurlijk nog weleens dingen tegelijkertijd gewassen. De vaatdoekjes die je gebruikt om het aanrecht schoon te maken, was je tegelijk met andere kleding. Is dit eigenlijk wel een goed ideetje?

Natuurlijk weten we dat vaatdoekjes een bron van bacteriën zijn en is gaat onze kleding ook niet helemaal schoon in de wasmand. Maar betekent dit dat onze vieze vaatdoekjes samen met kleding tegelijk in de trommel kan? Daar heeft hygiene-expert Dr. Lisa Ackerley antwoord op: het is geen goed idee.

Om te voorkomen dat kleding snel lelijk wordt, wassen we onze kleding graag in kouder water. “Consumenten geloven dat hun kleding zo schoon wordt, maar het betekent niet dat kleding hygiënisch schoon is”, vertelt Lisa Ackerley aan The DailyMail. “Als je iets met veel bacteriën in je wasmachine stopt, zal je de bacteriën simpelweg verspreiden en daarna een ‘bacteriële soep’ creëren, tenzij je ervoor zorgt dat je de bacteriën doodt”, legt ze uit.

Het is daarom goed om altijd je was te sorteren. Doekjes die je gebruikt om schoon te maken, kun je beter los van je kleding wassen. Ook dingen als ondergoed kun je beter apart wassen. Zo moet je ondergoed eigenlijk altijd wassen op een heet programma en dat is natuurlijk niet het geval bij t-shirts. Met lauw water wordt maar 80 procent van de bacteriën gedood vertelt Dr. Charles Gerba, professor Microbiologie aan de Universiteit van Arizona, aan Woman’s Day. Was jij je schoonmaakdoekjes altijd apart?

Reacties