Hoe vaak plassen per dag is eigenlijk normaal? Wij hebben het antwoord!

We hebben allemaal wel iemand in ons midden die om de haverklap naar het toilet moet. Het kan natuurlijk ook zo zien dat jij dit zelf bent. Hoe vaak plassen op een dag is eigenlijk normaal en wanneer is er misschien meer aan de hand? Wij hebben het antwoord!

Ruud Bosch is hoogleraar urologie en verbonden aan het UMC Utrecht. Volgens hem moeten ‘normale mensen’ ongeveer zes keer per dag plassen. Als je veel vaker moet, heb je wellicht last van een vorm van incontinentie.

-Verschillende vormen-
Er bestaan twee soorten: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm bij vrouwen in de overgang. Je verliest dan wat urine als je bijvoorbeeld hoest, niest, hard lachen, bukt of sport. Aandrangincontinentie is heel anders, hierbij ontstaat ineens een heftige aandrang om te plassen. Bij dit soort aandrang is het heel moeilijk om je plas op te houden en wil je het liefst naar de wc rennen. Het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee vormen te hebben.

Als je last hebt van stressincontinentie, dan heb je waarschijnlijk verzwakte bekkenbodemspieren. Het afsluiten van de urinebuis lukt dan niet meer goed. Hierbij kunnen bekkenbodem oefeningen helpen.Bij aandrangincontinentie heb je last van een prikkelbare of overactieve blaas. Dit kan ontstaan als gevolg van een blaasontsteking of doordat je (misschien wel ongemerkt) steeds je bekkenbodemspieren aanspant. Daarnaast kan ook je leeftijd ermee te maken hebben. Wist je zelf dat er blaastraining bestaat voor een een overactieve blaas.

-Leefstijl-
In Nederland hebben wel 3,5 miljoen mensen incontinentieklachten. Hiervan hebben ongeveer 1 miljoen mensen last van een overactieve blaas en een half miljoen verliest af en toe wat urine. Toch blijven veel mensen er volgens Bosch mee rondlopen. Dit komt uit schaamte, of omdat ze denken dat er toch niks aan te doen is. Maar volgens Bosch is dat niet zo. “Bekkenfysiotherapie kan bijvoorbeeld de klachten met 75 procent laten afnemen.” Het kan zelfs helpen om je levensstijl aan te passen. “Wat iemand eet en drinkt, bijvoorbeeld veel alcohol of koffie, kan invloed hebben op het plasgedrag. Zo prikkelt koffie de blaas. En als je echt te zwaar bent, kan het enorm helpen om af te vallen.”

Zit je heel erg met dit probleem dan is het altijd verstandig om even een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Bron | Margriet

Reacties