Is het snoepen van rauw koekjesdeeg nou echt zo gevaarlijk?

Het lekkerste en leukste gedeelte van een taart of cake bakken is toch wel die hele bak met beslag uitlepelen. ‘Cookie dough’ is dan ook mijn favoriete ijssmaak.

koekjesdeeg

Toch is het helaas verstandiger om uit die beslagkom te blijven. Het snoepen uit de van het deeg blijkt nogal ongezond te zijn. Doordat er rauwe eieren in het deeg zitten, is de kans op salmonella zeker aanwezig.

Ook is het gevaarlijk door de E. coli-bacterie, dit zit in het meel. Zal wel meevallen hoe gevaarlijk zou je denken? Helaas niet… In 2009 was een vrouw uit Las Vegas zich niet bewust van een terugroepactie van kant-en-klaar koekjesdeeg uit de supermarkt. Dat dit überhaupt bestaat, is al heel bijzonder. De dame nam een paar hapjes van het rauwe deeg en werd erg ziek. De E. coli-bacterie sloeg op haar organen en ze overleed enkele jaren later aan complicaties die voortkwamen uit die verdraaide bacterie.

Gelukkig hebben wij ook goed nieuws. In Nederland bestaat er namelijk een eetplek waar je veilig kan snoepen van het deeg. Het restaurant genaamd Baker’s Dough opende in mei 2017 in Rotterdam, aan de Pannekoekstraat. Het is het zusje van Baker & Moore. Het lijkt ons in elk geval heerlijk!

Reacties