Om DEZE reden is het niet heel verstandig om na een halfuur nog een slok afgekoelde koffie te nemen!

Herken je het dat je een kopje koffie heb gemaakt en er na een halfuur opeens achter komt dat je er nog een slokje van hebt genomen? Die koude koffie kun je het allerbeste door de gootsteen spoelen. De smaak is niet alleen veel minder lekker, maar je krijgt ook minder antioxidanten binnen dan bij een warm kopje koffie.

Onderzoekers van de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in Amerika hebben dit ontdekt. Hiervoor hebben ze de zuurtegraad en antioxiderende eigenschappen van warme en koude koffie gemeten. Dit ging om koffiebonen uit Colombia, Myanmar, Mexico, Brazilië en Ethiopië. Volgens de onderzoekers zouden er meer antioxidanten en titreerbare zuren (stofjes die helpen zuurstof door het lichaam te leiden) zitten in warme koffie dan in koude.

Vaak wordt er gezegd dat koude koffie een lagere zuurtegraad heeft en daarom beter zou zijn voor mensen met maag- en/of darmproblemen. Maar dat verschil is volgens de Amerikaanse onderzoekers amper te merken. De pH-waarden van warme en koude koffie zijn vergelijkbaar: ze variëren van 4,85 tot 5,13. Volgens hoofdonderzoekster Megan Fuller bevat warme koffie meer antioxidanten dan koude koffie.

Uit eerdere studies is gebleken dat koffie goed is voor je hart. Koffiedrinken zou verband houden met een lager risico op hartfalen, beroerten en de meest voorkomende hart- en vaatziekten. Deze conclusie komt uit een analyse van de American Heart Association uit 2017. Natuurlijk geldt er wel dat je met mate koffie moet drinken, je wilt natuurlijk niet als een stuiterbal rondlopen;)

Bron: gva.be en Margriet.nl

Reacties