Ooit geweten dat melktandjes bewaren zo belangrijk kon zijn? Ik doe het vanaf nu altijd bij mij kinderen!

Elke ouder maakt het wel eens mee. Hun kinderen krijgen melktandjes en ze vallen uiteindelijk uit.. Spannend voor jou en de kinderen, vooral als de kinderen wakker worden en hopen dat de tandenfee is langsgekomen!

tandje

Het is een leuke traditie, maar wist je dat het ook belangrijk is om de melktandjes te bewaren? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het zelfs levens kan redden in noodgevallen! De melktandjes bevatten namelijk stamcellen en deze kunnen cruciaal zijn voor later.

Wat zijn stamcellen?
Stamcellen zijn lichaamscellen en kunnen zichzelf oneindig delen. Door deze cellen worden er huidcellen, rode bloedlichaampjes en hartspiercellen aangemaakt.

Zo kunnen deze tanden mensen met hartproblemen helpen om gezond hartweefsel aan te maken, dit kan cruciaal zijn. De stamcellen in deze tanden kunnen oneindig veel ziekte bestrijden.

Ook worden deze stamcellen gebruikt om leukemie te bestrijden. Vroeger gebruikte men alleen maar pijnlijke technieken om allerlei transplantaties te verrichten, maar tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van stamcellen.

tandjen

Je kunt tegenwoordig op steeds meer plekken melktanden opslaan. Maar er is wel een voorwaarde waar je aan moet voldoen en erg belangrijk is: Binnen 48 uur na het uitvallen van de tand met deze worden bewaard in een zakje in de vriezer. Als je dit niet doet dan zorgt dat ervoor dat de stamcellen zullen sterven. Zoals je al begrijpt: de tandjes zijn dan nutteloos. Doe dus voortaan direct de melktandjes in de vriezer, want dit kan gewoon levens redden! 🙂

Reacties