Hij stopte van de een op andere dag met vlees eten. De reden? Dit zette mij aan het denken..

Een lekker burgertje, een kroketje of een lekkere kippendijfilet. Als ik er aan denk loopt het water mij al snel in de mond. Als ik aan eten denk dan is vlees/vis toch wel een van de dingen die mij het eerste te binnen schieten, en met mij vele anderen. Ik ben dol op vlees, maar ik besef sinds kort ook dat ik blind was voor de grote problemen die de wereld heeft op dit moment.

Het leek alsof er het in 2016 opeens steeds meer over de grote milieuproblemen gesproken werd, en dat is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ook leek het alsof er opeens veel meer vegetariërs en veganisten in mijn omgeving waren en dat heeft mij flink aan het denken gezet. Ben ik niet enorm egoïstisch aan het leven? Waarom zijn er zoveel mensen die momenteel zo bewust leven? En is de wereld er echt zo erg aan toe? Hier begon mijn zoektocht naar de antwoorden en besloot ik niet langer te doen alsof er niets aan de hand was.

Het is natuurlijk erg fijn om te doen alsof er niks aan de hand is, dan voel je je niet schuldig en smaakt het vlees net zo lekker als altijd. Maar als je de cijfers opzoekt schrik je wel eventjes..

Even wat bizarre cijfers op een rijtje:
De informatie over het aantal kippen, varkens, koeien en schapen vind je in het tijdschrift Meatstats. Er zijn wereldwijd ongeveer 20 miljard kippen, 1,5 miljard koeien, 1,2 miljard schapen en 1 miljard varkens. Bedenk vervolgens eens hoe snel deze dieren worden opgekweekt en opgegeten. Op dit moment zijn er 20 miljard kippen. Over een paar maanden zijn er weer 20 miljard nieuwe kippen. En dan weer. En weer.

Uiteindelijk worden er 65 miljard dieren per jaar geslacht.
Ter vergelijking: het aantal mensen dat ooit heeft geleefd (in de afgelopen 50.000 jaar) is ongeveer 110 miljard.
Dat er 110 miljard mensen ooit geleefd hebben, wordt uitgerekend op de website van het Population Reference Bureau.  We doen er nu minder dan twee jaar over om evenveel dieren te slachten.

Bron: De correspondent

58a47c6c853c58599757584


Foto van een slachthuis

Deze dieren zijn wezens met gevoelens, familie en empathie. En dat is natuurlijk erg zielig, we hebben allemaal nog de beelden van het Belgische slachthuis op ons netvlies.. Maar naast dat het niet normaal is om zo met dieren om te gaan is het ook een enorme aanslag op onze wereld. De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar. En of je nou op GroenLinks stemt of VVD, iedereen wilt een mooie wereld behouden voor onze kinderen, kleinkinderen, etc. Onze wereld gaat hierdoor beetje bij beetje kapot en veel mensen beseffen dat het echt ‘5 voor 12 is’, bij wijze van spreken. Dit is de reden dat steeds meer mensen bewust worden van het belang dat wij minder vlees gaan eten.

Nu hoor ik je denken: “Maar mag ik dan helemaal niks meer? En als ik stop met vlees eten gaat de wereld toch alsnog kapot? “. Deze gedachtes had ik ook direct, maar een betere wereld begint natuurlijk bij jezelf. Als je minder vlees eet dan je nu doet, help je de wereld al, veel mensen zijn bijvoorbeeld ‘Flexitarier’ geworden. Deze mooie hipster term betekent niets meer of minder dan een paar dagen in de week bewust ervoor kiezen om geen vlees te eten. Een betere wereld begint natuurlijk al wanneer je je ogen niet meer sluit voor de dingen die er om je heen gebeuren.

In mijn zoektocht naar antwoorden stelde ik wat vragen aan Ciro Goudsmit, een vriend met wie ik jaren geleden samen heb gestudeerd. In onze studietijd waren wij beiden dol op kip en deze gezamenlijk hobby eindigde vaak bij bijvoorbeeld de KFC. Jaren later is zelfs hij veganistisch geworden, iets wat ik in het begin bijna niet kon geloven. Dat hij zijn levensstijl zo om heeft gegooid vond ik direct razend interessant. Ik besloot hem wat vragen te stellen die alle vleeseters willen weten over veganisten. Want hoe werkt zoiets nou en mis je het eten van vlees niet enorm?

Lees het interview op de volgende pagina!

Reacties