Voedingsadvies geeft nieuw advies aan zwangeren. DIT moet je niet meer eten!

Als je zwanger bent of bent geweest heb je vast heel vaak de lijst met producten en ingrediënten bekeken die je beter kunt niet kunt eten om de gezondheid van je newborn. Eens in de zoveel tijd wordt die lijst aangepast en komen er weer nieuwe dingen bij.

Het Voedingscentrum heeft vandaag een nieuw advies afgegeven welke voedingsproducten zwangere vrouwen beter niet kunnen nemen, terwijl deze eerst niet op de lijst stonden. Het is bekende dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap beter geen rauw vis moeten eten, maar in de nieuwe aangepaste lijst raadt het Voedingscentrum ook aan om helemaal geen tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoekbaars of haai te eten. Ook niet als die vis uit blik komt en dat is een hele opvallende verandering. Heel lang werd er namelijk gedacht dat er minder kwik in tonijn uit blik zat dan in verse tonijn volgens het Voedingscentrum.

Daarnaar is het ook beter om helemaal geen kaas van rauwe melk te eten: geen zachte maar ook geen harde. “De NVWA zegt dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. Hun advies is daarom zowel harde als zachte kaas van rauwe melk te mijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten.

De lijst met te vermijden producten voor zwangere vrouwen is enorm lang. Zo zijn lever, rauw vlees, rauwe eieren, taugé, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren en paté onder andere producten die je absoluut niet moet nemen als zwangere vrouw.

Ben je zwanger en krijgt je toch per ongeluk één van de genoemde producten binnenkrijgen, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Volgens voedingsexpert Patricia Schutte van het Voedingscentrum hoef je niet meteen in paniek te raken, maar is het beter om listeriabesmetting te voorkomen door de koelkast op 4 graden in te stellen en maaltijden goed te verwarmen. Zo zegt zij tegen het AD.

Bron: viva.nl

Reacties