Zo weet je altijd of je olie heet genoeg is om in te bakken!

Bij bakken en braden is het belangrijk dat je pan goed heet is, zodat je stukje vlees, vis of aardappeltjes goed bakken en geen vet opnemen. Om dit bereiken, kun je het beste eerst de pan heet laten worden voordat je de olie erin giet. Als de olie samen met de pan opwarmt, loop je het risico dat de olie nog niet warm genoeg is en je kleffe aardappeltjes krijgt. En dat wil je natuurlijk niet! Daarnaast kan het ook nog eens veel sneller gaan aankoeken.

Maar wanneer weet je nou wanneer je olie heet genoeg is? Wij hebben het antwoord!

Doe olie in de pan en pak een paar korreltjes rijst. Komt er beweging in? Dan kun je het vlees in de pan doen. Olie heeft de perfecte bak-en braadtemperatuur als het begint te spiegelen. Als het begint te roken, ben je eigenlijk al te laat. Ook kun je de juiste temperatuur meten door de punt van een houten spatel in de hete olie te dippen. Als je belletjes ziet verschijnen rond de spatel, dan is de olie op temperatuur. Heb je geen houten spatel? Gooi dan een klein stukje brood of ui in de olie. Als de olie snel verkleurt, is het heet genoeg.


Bak je in roomboter? Dan moet je heel voorzichtig zijn. Roomboter kan namelijk minder heet worden dan olie en brandt dus sneller aan. Je kunt de boter dus beter wat eerder in de pan doen, zodat je kunt zien wat er gebeurt. Als de schuimbelletjes zijn weggetrokken, is de boter op de goede temperatuur en kun je vlees, vis of aardappeltjes gaan bakken.

Reacties