HUH: een komkommer in plastic is beter voor het milieu dan een onverpakte!

Wanneer je bezig bent met een duurzame lifestyle, vind je het natuurlijk ook belangrijk dat de verpakking duurzaam is. Als je bij de groenteafdeling van de supermarkt staat zou je dan ook misschien sneller kiezen voor een komkommer zonder plastic verpakking dan voor eentje die helemaal verpakt is. Logischerwijs zou je denken dan de plastic verpakkingen vervuilend en overbodig zijn. Toch is dit niet helemaal waar…

komkommer

Volgens het Milieu Centraal heeft de verpakking van veel voedsel wel degelijk een functie. Het zorgt er namelijk voor dat het voedsel niet bederft en beschadigd. De komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic.

Als je komkommer uit een Hollandse kas komt en je weet van tevoren dat je ‘m snel opeet, dan kan je kiezen voor de ‘naakte’ variant. Maar als je komkommer uit een warm ver land komt en je wilt er niet meteen van eten, dan kan je beter kiezen voor eentje met een plastic verpakking.

Veel consumenten denken dat de ‘recyclebaarheid’ en ‘hoeveelheid verpakking’ het meest bepalend is voor de milieubelasting van het product, blijkt uit onderzoek. Toch klopt dit niet helemaal. Het plastic schilletje van de komkommer stelt namelijk niet veel voor in verhouding tot de hoeveelheden energie en grondstoffen die de productie van de komkommer kost.

Je bent zeker niet de enige die denkt dat onverpakte groente milieuvriendelijker is dan plastic verpakt. Drie kwart van de consumenten koopt liever onverpakte groeten. Veel mensen zien verpakkingen namelijk als overbodig en vervuilend.

Bron: Oneworld.com

Reacties