Lekker: filet americain op een toastje, maar hoe (on)gezond is dit beleg eigenlijk?

Je moet ervan houden: filet americain. Je hebt vast weleens gehoord dat dit beleg uit rauw vlees bestaat en misschien wel helemaal niet zo gezond is. Maar klopt dit eigenlijk wel? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen wat verrassende antwoorden tegen.

Wat is filet americain, is het gezond en hoelang kun je het bewaren?

Waar is filet van gemaakt?
Eén stelling klopt in ieder geval: filet americain is gemaakt van fijngemalen rauw vlees, gemengd met een saus. In 2010 ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat er naast rundvlees, wat officieel alleen gebruikt mag worden voor dit beleg, ook rauw varkensvlees in sommige varianten zaten. Het eten van rauw varkensvlees kan grote risico’s met zich meebrengen, dus officieel gezien is dit verboden. De bekende smaak van filet is voornamelijk te danken aan de toevoeging van de saus. Worcestersaus, peper, ui en zout worden meestal toegevoegd. Sommige fabrikanten voegen er soms nog mosterd, mayonaise, chilipeper, paprikapoeder, augurk en/of kappertjes aan toe.

Is het gezond?
Veel vleeswaren zoals we die in Nederland kennen bevatten veel verzadigd vet en zout. Bij de filet americain wordt in Nederland vaak nog mayonaise toegevoegd, waardoor het vetgehalte omhoog gaat. Echter zitten er meer goede vette, ook wel onverzadigde vetten genoemd in, dus op z’n tijd is filet americain helemaal niet zo slecht voor je. De toegevoegde E-nummers in het beleg verlengen onder andere de houdbaarheid ervan, laat het er mooier uitzien en laat het beter smaken. Dit worden ook wel conserveermiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen genoemd. De E-nummers zijn goedgekeurd en veiliggesteld door de Europese Commissie en zijn onschadelijk voor onze gezondheid.

Bewaren
Omdat het om rauw vlees gaat, is dit beleg sneller vatbaar voor bacteriologische besmettingen en bederf. Filet kan het beste bewaard worden in een koude koelkast van gemiddeld 4 graden en is na opening nog ongeveer één dag houdbaar in de koelkast. Zwangere vrouwen, baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen dit product beter niet eten. De bovengenoemde risicogroepen zijn extra gevoelig voor voedselinfecties.

Filet americain zelf maken? Dit heb je nodig:

200 gram tartaargehakt
1 grote eetlepel mayonaise
1 theelepel tomatenpuree
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels citroensap
1 theelepel mosterd
1 theelepel chilipoeder
zout en peper naar smaak
Zo maak je het:
Voeg alle ingrediënten in een kom en blend met een staafmixer alles goed door elkaar totdat er een smeuïg geheel ontstaat.

Reacties