Genot voor elke zuurkoolliefhebber : deze taart móét je proberen!

Je moet ervan houden, zuurkool. Het blijft voor velen een aparte en zure smaak hebben. Maar zelfs voor de niet-zuurkoolliefhebber is deze zuurkooltaart om van te smullen! Ook heb je aan één punt van deze zuurkooltaart meer dan genoeg voor een compleet avondmaal.

Deze hartige taart is lekker en perfect maaltje voor de druilerige herfstdagen.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

4 plakken hartige taartdeeg
3 vastkokende aardappels
400 gram zuurkool
100 gram spek in reepjes
4 eieren
1 eierdooier
1 appel
150 milliliter slagroom
150 milliliter melk
1 ui
1 teentje knoflook
150 gram Arla Finello gratin kaas
bieslook
bloem
Dit is hoe je het maakt:

Verwarm de oven voor op 190°C en laat het taartdeeg ontdooien.
Kook de aardappelen 10 minuten voor en snijd ze hierna in dunne plakjes. Snipper ook vast een ui en pers een teentje knoflook.
Maak een groot vierkant van de 4 plakjes taartdeeg door ze met wat water aan elkaar vast te plakken.
Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem en leg hier het vierkant op. Rol met een deegroller uit. Gebruik een springvorm met een diameter van 25 cm, vet deze in en bestrooi het vervolgens met een beetje bloem.
Bekleed met het vierkante stuk deeg de springvorm en laat een extra stuk deeg over de rand hangen. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg. Je kunt hierna wat paneermeel over de bodem strooien zodat het overtollige vocht goed wordt opgenomen.
Doe de zuurkool in een zeef, spoel dit af met water en druk al het vocht goed door de zeef heen. Haal de zuurkool wat meer uit elkaar met een vork en meng alle ingrediënten (behalve de aardappel en eierdooier) in een grote kom.
Breng alles op smaak met wat zout en peper en bewaar nog wat kaas om aan het einde op de bovenkant van de taart te strooien.
Schep de helft van het mengel op het deeg en verdeel het over de vorm. Verdeel de plakjes aardappel over het mengsel en strooi wat appelblokjes erover heen.
Schep de rest van het mengsel in de vorm en vouw het overhangende deeg terug over het mengsel heen.
Leeg wat reepjes spek op de taart en strooi de overgebleven kaas bovenop. Bestrijk de randen van de taart met een losgeklopte eierdooier.
Bak de taart op 190°C, 50 – 60 minuten lang in het midden van de oven tot het een goudbruine korst heeft.
Optioneel: strooi voordat de taart geserveerd wordt nog wat bieslook erover heen.

Reacties