Ouderwetse aardappelkoeken zijn simpel en superlekker bij elk gerecht!

Ouderwetse aardappelkoeken zijn een heerlijk bijgerecht. Sommige mensen kennen deze koeken misschien ook wel als rösti’s. Ze zijn supermakkelijk om te maken en smaken ook nog eens heerlijk. Je kan zelf verschillende ingrediënten toevoegen of weglaten om de aardappelkoeken naar eigen smaak te maken.

Ingrediënten
4 grote (vastkokende) aardappelen
1 sjalot
Peper en zout naar smaak
1/2 theelepel nootmuskaat
100 gram geraspte (jonge) kaas
Een scheutje olijfolie

Deze lekkere koeken gemaakt van aardappelen worden door de meeste mensen ook wel rösti genoemd. Dit aardappelgerecht is een nationaal gerecht in Zwitserland. De aardappelkoek wordt met name door het Duitstalige deel van de bevolking gegeten. Oorspronkelijk aten boeren uit het kanton Bern het als ontbijt. Dit gerecht bestaat uit geraspte aardappel die meestal in een ronde koekvorm wordt gebakken, waarvan de grootte vaak varieert.

Zo maak je het:

Schil de vastkokende aardappelen en kook ze net aan gaar (± 15 minuten).
Prik met de punt van het mes in de aardappel. Glijd de aardappel makkelijk van het mes af? Dan zijn ze goed gaar.
Rasp met een grove rasp de aardappelen fijn.
Voeg de geraspte aardappelen toe aan een grotere kom.
Snipper de sjalot extra klein en voeg dit toe aan de geraspte aardappelen.
Breng de aardappelen op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat en voeg de geraspte kaas toe.
Mix alle ingrediënten goed door elkaar.
Kneed met de handen de aardappelkoeken in de juiste vorm (ongeveer ter grootte van een hamburger) en leg de koeken op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak hier in de aardappelkoeken om en om bruin.
Let op dat je de buitenzijde niet té bruin laat worden, dit kan voor een bittere smaak zorgen (net als bij gebakken aardappelschijfjes).
Eet smakelijk!
Bekijk hieronder de hele instructie van FoodTube:

Reacties