10 tips om van huisstofmijt af te komen!

Iedereen heeft huisstofmijt in huis. De een heeft er alleen geen last van, maar door allergieën kunnen deze beestjes voor flink wat overast zorgen. In je bed, bank, tapijt en kussens leven miljoenen van deze kleine beestjes. Deze beestjes kunnen wel 200 keer hun eigen lichaamsgewicht in rommel achterlaten waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Ben jij er gevoelig voor? Dan kunnen deze tips helpen om van huisstofmijt af te komen. Ze gaan nooit helemaal weg, maar je kunt het aantal wel verminderen.

1. Verschoon je bed
Op nummer een staat toch wel het verschonen van je bed. Het klinkt erg logisch, maar toch schiet dit er bij veel mensen bij in. Je warme, vochtige bed is een broedplaats voor huisstofmijt en deze beestjes zien jouw huidschilfers als een lekker hapje. Gelukkig kunnen huismijten niet tegen heel hoge temperaturen, dus was je beddengoed op 60 graden om zie te doden. Je verwijdert hiermee ook meteen hun uitwerpselen en je eigen huidschilfers. Een rondje in de droger doet ook wonderen. Het wekelijks wassen van je beddengoed is noodzakelijk!

2. Gebruik een anti-allergie matras
Je wast je matras natuurlijk niet vaak (of eigenlijk nooit). Hierdoor zitten er wel miljoenen huisstofmijten in. Zelfs de aller schoonste matrassen zijn een thuishaven voor deze beestjes. Wil je dit aantal graag inperken, dan doe je er goed aan om een anti-allergie matras te kopen. In dit matras gedijen mijten minder goed, dus ze zullen er ook minder in voorkomen. Vind je dit een te grote uitgave? Dan bestaan er ook anti-allergene matrashoezen die je kunt gebruiken om een laag te creëren tussen jouw en de huisstofmijt.

3. Maak je bed niet op
Het staat erg rommelig en het gaat waarschijnlijk tegen al je principes in, maar je bed niet opmaken is beter voor je! Je matras kan hierdoor beter luchten en verdampt vocht dat je ’s nachts uitscheidt. Huisstofmijt drinkt geen water zoals wij, maar ze absorberen het uit de lucht. Ze zitten daarom graag op een licht vochtige plek, zoals je bed. Je kunt je dekbed dus beter opvouwen en aan je voeteneind leggen zodat je matras goed kan luchten.

Bekijk de andere belangrijke tips op de volgende pagina!

4. Gooi donzen kussens en dekbedden weg
Het is niet 100% zeker, maar in het verleden werd er vaak gedacht dat donzen dekbedden en kussens de ideale plek zijn voor huisstofmijt. Dit komt ook omdat je synthetische exemplaren in de was kunt gooien en zo dus beestjes kunt doden. Aan de andere kant zweet je meer door synthetische dekens, dus het heeft zo zijn voor- en nadelen. Ben je echt allergisch, dan kan het in ieder geval helpen om hypo-allergene exemplaren aan te schaffen.

5. Verruil tapijt voor laminaat
Je tapijt is net als je bed een hemel voor huisstofmijt. De dode huidcellen van jou en je eventuele huisdieren komen terecht in je tapijt, waar huisstofmijt lekker van kan eten. Ben je allergisch of gevoelig, dan is het slim om zo min mogelijk aantrekkelijke plekjes voor huisstofmijt in te richten. Weg met dat tapijt! Laminaat, tegels of parket zijn in ieder geval een beter keuze. Vind je het ongezellig om helemaal geen tapijt te hebben, kies dan voor een laagpoli exemplaar en laat hem regelmatig schoonmaken of gebruik een spray die huisstofmijt doodt.

6. Houd de thermostaat in de gaten
Huisstofmijten leven het beste bij een temperatuur tussen de 24 en 27 graden. Daarnaast houden ze erg veel van vochtige plekken, dus een vochtig huis is aantrekkelijker. Is je huis kouder en minder vochtig, dan betekent dit niet dat je geen huisstofmijt hebt, maar ze planten zich minder snel voort. Houd daarom de thermostaat dus op maximaal 21 graden en probeer te voorkomen dat je huis vochtig wordt. Is je huis erg vochtig? Gebruik dan een speciale vochtregelaar.

7. Houd huisdieren uit de slaapkamer
Huisstofmijten zijn dol op huidschilfertjes en haren van huisdieren. Heb je last van een allergie, dan kun je je huisdieren het beste uit je slaapkamer houden. Houd je huisdieren ’s nachts in de garage of in één ruimte om te beperken dat ze overal schilfers en haren achterlaten.

8. Gordijnen, kussens en zachte banken
Alles wat stof aantrekt, trekt ook huisstofmijt aan. Iedere keer dat jij je gordijnen opent of op de bank ploft, komt er stof vrij dat zich vervolgens weer verspreidt. Kies daarom voor luxaflex of lamellen in plaats van gordijnen, een (nep)leren bank en beperk het aantal sierkussens. Kinderknuffels zijn ook een favoriete verblijfplaats van huisstofmijt. Was ze daarom regelmatig of stop ze in een vuilniszak minstens 24 uur in de vriezer om zo de beestjes te doden.

9. Gebruik een stoomreiniger
Stoomreinigers zijn ideaal voor objecten die niet in de wasmachine kunnen, zoals tapijten, banken en matrassen. De stoom doodt bacteriën en huisstofmijt en zorgt voor minder stof en viezigheid.

10. Maak regelmatig schoon
Het is belangrijk om een schoon huis te hebben. Iedere dag verliest een mens genoeg dode huidcellen om een miljoen huisstofmijten te voeden. Dweil en stofzuig daarom regelmatig. Veeg een aantal keer per week met een vochtig doekje over stoffige oppervlakken zodat het stof ook daadwerkelijk opgenomen wordt in plaats van verplaatst.

Reacties