8 tips om de juiste zorgverzekeraar te kiezen voor 2019

Waarschijnlijk heb je inmiddels weer bericht gehad van je zorgverzekeraar, want de nieuwe zorgpremies voor volgend jaar zijn deze week weer bekend gemaakt. Elk jaar kan het weer een lastige keuze of je bij de huidige zorgverzekeraar blijft, of dat je toch overstapt naar een andere verzekeraar. Zit je nog in de twijfelzone? Dan kunnen deze acht tips je misschien helpen.

Met deze tips maak je een slimme keuze bij een zorgverzekeraar.

1. Wees kritisch

Het is belangrijk om ieder jaar rond deze periode kritisch naar je huidige zorgverzekering te kijken. Volgens vergelijksingssite Independer is het namelijk heel goed mogelijk dat je huidige verzekering goed op jou aansloot het afgelopen jaar. Maar heb je ditzelfde pakket aankomend jaar weer nodig? Indien dit niet het geval is kun je beter je zorgverzekering bijstellen naar jouw wensen voor volgend jaar.

2. Aanvullende verzekering

Makkelijk is het niet, maar probeer toch een verwachting voor 2019 te schetsen. Heb je namelijk echt een aanvullende verzekering voor de tandarts nodig? Kijk maar eens hoe vaak je naar de tandarts gaat. Heb je twee keer per jaar een consult? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan het hele jaar door een aanvullende tandartsverzekering te betalen. Ditzelfde geldt voor fysiotherapie, orthodontie en voor brillen en lenzen.

3. Budgetpolis

Budgetpolissen zijn goedkope basisverzekeringen die zorgverzekeraars aanbieden. De zorgkeuze is hierbij beperkt, maar daar betaal je dan ook een stuk minder voor per maand. Met deze budgetpolissen wordt door zorgkiezer wel benadrukt dat je alleen bij gecontracteerde ziekenhuizen terecht kan voor geplande zorg, anders betaal je een deel van de gemaakte kosten zelf.

4. Belangen van vergelijkingssites

Een makkelijke manier om de juiste zorgverzekering te kiezen, is door te verzekeringen met elkaar te vergelijken op vergelijkingssites. Tv-programma Kassa ontdekte echter dat niet alle zorgverzekeraars op de vergelijkingssites worden vertoond in de zoekresultaten. De reden hiervoor is omdat sommige verzekeraars aandelen zouden hebben bij deze websites en dat deze juist eerder worden getoond dan anderen.

5. Voor iedereen anders

Een zorgverzekering is voor iedereen anders, afhankelijk van je huidige situatie. Ben je bijvoorbeeld in verwachting, onder de achttien of ben je van plan te gaan reizen in het buitenland? Dan past een zorgverzekering zich aan op jouw situatie. Ga voordat je kiest voor een nieuwe zorgverzekering na of deze nog past bij je persoonlijk situatie. Kijk op de website van de Consumentenbond voor een handig overzicht.

6. Eigen risico verhogen

Ben je gezond en verwacht je volgend jaar weinig zorgkosten te maken? Dan kun je op je zorgverzekering besparen door je eigen risico te verhogen. Je hebt de keuze uit een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je eigen risico is, hoe meer je (in eerste instantie) zelf moet betalen. Wel betaal je maandelijks een lagere zorgpremie. Is er het jaar door niet veel met je aan de hand, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit met een hoger eigen risico.

7. Gezinsleden

Kinderen onder de achttien jaar kun je het best meeverzekeren in de polis van de ouder met de meeste dekking. Volgens de Poliswijzer is je kind op deze manier gratis én het best verzekerd.

8. Overstappen

Wil je toch graag overstappen van zorgverzekering? Doe dit dan op tijd. Op uiterlijk 31 december moet je weten of je gaat overstappen naar een andere verzekeraar of niet. Het is mogelijk om gedurende het volgende jaar over te stappen, echter zitten hier wel extra kosten aan verbonden. In het geval van een medische selectie voor een aanvullende- of tandartsverzekering duurt het altijd even voordat bekend is of je als verzekerde wordt geaccepteerd. Je huidige premie wordt daarnaast automatisch stopgezet als je op tijd overstapt.

Reacties