BELACHELIJK: 4 op de 10 buikpatiënten is weleens geweigerd bij toilet

We staan er misschien nooit bij stil, maar als buikpatiënt heb je het aardig te verduren. Wist je dat een gebrek aan openbare toiletten het bij één op de vier patiënten het weerhoudt om regelmatig de deur uit te gaan? En misschien nog wel erger: 4 op de 10 mensen zijn wel eens geweigerd bij een wc, bijvoorbeeld in een winkel maar ook bij cafés en restaurants of bij overheidsgebouwen.

toilet

Dit blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten met maag-, darm- of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

PICTOGRAM WC

Het is een groot probleem voor 2 miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Het probleem is alleen dat maar 1 op de 6 een toilet vindt binnen die tijd. Te belachelijk voor woorden en dat vindt de Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenverenigingen ook. Zij pleiten voor een landelijke norm.

Bernique Tool: “Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoegankelijk, schoon en met een prullenbakje. Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes daadwerkelijk binnen 5 minuten een toilet. Dat moet en kan anders.” Zijn droom is dat dit binnen 5 jaar is opgelost.

Het is natuurlijk niet alleen een probleem voor buikpatiënten, maar ook voor zwangere vrouwen, rolstoelgebruikers, diabetici, ouderen, kinderen, toeristen en dagjesmensen! Wij hopen snel op verandering.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Reacties