Belangrijk: waarschuw je kinderen voor deze gevaarlijke plant!

Het weertje is niet meer zo heerlijk als de afgelopen dagen, maar toch nog goed genoeg voor kinderen om even een frisse neus te halen en buiten te spelen. Lekker uitleven en een beetje rondrennen. Toch is het belangrijk dat er goed wordt opgelet. Er is namelijk een gevaarlijk plant die groeit op veel plekken waar kinderen vaak spelen. Belangrijk dus om kinderen te waarschuwen om uit de buurt te blijven bij de reuzenberenklauw.

Brandbewust BHV & EHBO waarschuwt ouders dat deze plant weer actief is. Hij is te herkennen aan de enorme hoogte (wel 4 meter hoog kan deze plant worden) en de grote balderen. Het sap van de plant kan ernstige verwondingen veroorzaken als deze na het contact met de huid in aanraking komt met zonlicht. Er kunnen dan zelfs blaren ontstaan.

Heb je toch het sap van de Reuzenberenklauw per ongeluk aangeraakt, dan is het belangrijk om je huid goed te spoelen met heel veel water. Daarnaast moet je blootstelling met zonlicht voorkomen zodat je het niet erger maakt. De symptomen zijn rode jeukende vlekken (deze kunnen na een dag nog ontstaan). De vlekken kunnen zelfs opzwellen en grote blaren worden. Nog gevaarlijk is het als het sap in je ogen komt. Dit kan zelfs blindheid veroorzaken. Heel belangrijk dus op goed op te letten en je kinderen te waarschuwen door een afbeelding te laten zien van de berenklauw zodat zij de berenklauw kunnen herkennen.

Reacties