BELANGRIJK: zo controleer je jezelf op verdachte moedervlekjes!

Zoals we weten is het belangrijk om moedervlekken goed in de gaten te houden om nare ziektes te voorkomen. Nu hoef je natuurlijk niet meteen in paniek te raken, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je kunt screenen op verdachte vlekjes.

Helaas komt huidkanker nog heel vaak voor. Als je een malanoom op tijd ontdekt, kan de huidkanker goed worden behandeld.
De letterlijke vertaling van een melanoom is zwart gezwel. Deze vorm van kanker ontstaat uit pigmentcellen. Als deze pigmentcellen in groepjes bij elkaar liggen, ontstaat er een moedervlek. Pas als deze pigmentcellen veranderen in kankercellen, noemen we het een melanoom.

De Euromelanoma-campagne geeft aan naar welke plekken je moet kijken en waar je op moet letten. Het is verstandig om jezelf 1x per maand te controleren en daarbij voor te letten op gezicht, neus, lippen, mond en achter je oren. Bij mensen die weinig of geen haar hebben, is het ook belangrijk om de hoofdhuid in de gaten te houden. Tevens zijn belangrijk plekjes de handen, voetzool, wreef van de voet, tussen de tenen, nek, borstkast, benen, billen, rug, armen en oksels. Best een hele waslijst en waarschijnlijk kan je dit niet allemaal bij jezelf zien, raad daarom je partner/ouder/vriend(in) hiervoor in als je twijfelt.

Hoe herken je een melanoom?
Hij is vaak asymmetrisch, heeft een ongeregelde rand, bestaat uit verschillende tinten, is groter dan 6 mm en wordt na een tijdje groter. Als dit ook nog eens gaat schilferen, jeuken, bloeden of vocht afscheiden, dan moet je actie ondernemen. Een dermatoloog kan de plek voor je nakijken.

Er zijn bepaalde mensen die extra op moeten letten. Dit gaat om personen met een lichte huid, 50-plussers, die ooit erg verbrand zijn geweest in de kindertijd of mensen die veel tijd doorbrengen in de zon. Bij twijfel kun je beter altijd contact opnemen met een arts. Je gezondheid is tenslotte heel belangrijk!

Hieronder zie je een plaatje om een beeld te krijgen bij schuldige en niet schuldige moedervlekken. Nogmaals bij twijfel altijd actie ondernemen;)

Reacties