De 10 beste tips om van huisstofmijt af te komen!

Op deze manier verminder je huisstofmijt in je huis!

Iedereen heeft huisstofmijt in huis. De een heeft er alleen geen last van, maar door allergieën kunnen deze beestjes voor flink wat overast zorgen. In je bed, bank, tapijt en kussens leven miljoenen van deze kleine beestjes. Deze beestjes kunnen wel 200 keer hun eigen lichaamsgewicht in rommel achterlaten waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Ben jij er gevoelig voor? Dan kunnen deze tips helpen om van huisstofmijt af te komen. Ze gaan nooit helemaal weg, maar je kunt het aantal wel verminderen.

1. Verschoon je bed

Op nummer een staat toch wel het verschonen van je bed. Het klinkt erg logisch, maar toch schiet dit er bij veel mensen bij in. Je warme, vochtige bed is een broedplaats voor huisstofmijt en deze beestjes zien jouw huidschilfers als een lekker hapje. Gelukkig kunnen huismijten niet tegen heel hoge temperaturen, dus was je beddengoed op 60 graden om zie te doden. Je verwijdert hiermee ook meteen hun uitwerpselen en je eigen huidschilfers. Een rondje in de droger doet ook wonderen. Het wekelijks wassen van je beddengoed is noodzakelijk!

2. Gebruik een anti-allergie matras

Je wast je matras natuurlijk niet vaak (of eigenlijk nooit). Hierdoor zitten er wel miljoenen huisstofmijten in. Zelfs de aller schoonste matrassen zijn een thuishaven voor deze beestjes. Wil je dit aantal graag inperken, dan doe je er goed aan om een anti-allergie matras te kopen. In dit matras gedijen mijten minder goed, dus ze zullen er ook minder in voorkomen. Vind je dit een te grote uitgave? Dan bestaan er ook anti-allergene matrashoezen die je kunt gebruiken om een laag te creëren tussen jouw en de huisstofmijt.

3. Maak je bed niet op

Het staat erg rommelig en het gaat waarschijnlijk tegen al je principes in, maar je bed niet opmaken is beter voor je! Je matras kan hierdoor beter luchten en verdampt vocht dat je ’s nachts uitscheidt. Huisstofmijt drinkt geen water zoals wij, maar ze absorberen het uit de lucht. Ze zitten daarom graag op een licht vochtige plek, zoals je bed. Je kunt je dekbed dus beter opvouwen en aan je voeteneind leggen zodat je matras goed kan luchten.

4. Gooi donzen kussens en dekbedden weg

Het is niet 100% zeker, maar in het verleden werd er vaak gedacht dat donzen dekbedden en kussens de ideale plek zijn voor huisstofmijt. Dit komt ook omdat je synthetische exemplaren in de was kunt gooien en zo dus beestjes kunt doden. Aan de andere kant zweet je meer door synthetische dekens, dus het heeft zo zijn voor- en nadelen. Ben je echt allergisch, dan kan het in ieder geval helpen om hypo-allergene exemplaren aan te schaffen.

5. Verruil tapijt voor laminaat

Je tapijt is net als je bed een hemel voor huisstofmijt. De dode huidcellen van jou en je eventuele huisdieren komen terecht in je tapijt, waar huisstofmijt lekker van kan eten. Ben je allergisch of gevoelig, dan is het slim om zo min mogelijk aantrekkelijke plekjes voor huisstofmijt in te richten. Weg met dat tapijt! Laminaat, tegels of parket zijn in ieder geval een beter keuze. Vind je het ongezellig om helemaal geen tapijt te hebben, kies dan voor een laagpoli exemplaar en laat hem regelmatig schoonmaken of gebruik een spray die huisstofmijt doodt.

Bekijk de 5 andere gouden tips op de volgende pagina!

Reacties