De volgende keer dat we de vaatwasser aanzetten, doen we een kommetje azijn erin

Wij zijn dol op onze vaatwasser en kunnen bijna niet meer zonder. Vooral met een gezin kun je je niet meer voorstellen hoe het was om alles af te wassen met de hand. Een nadeeltje aan de vaatwasser is dat er soms veel kalkaanslag op onze glazen komt, en dat terwijl ze heus wel schoon zijn! Dit ligt aan de hardheid van je water, wat per woonplaats verschilt. Gelukkig is er een handig trucje voor om dit te voorkomen!

Zet gewoon een kommetje azijn in de vaatwasser.

Azijn

Wij zijn sowieso dol op azijn als schoonmaakhulpje. Een beetje in de wasmachine als wasverzachter, in de gootsteen om te ontsmetten, in de badkamer tegen het kalk en in het sopje voor de ramen voor streeploze ruiten. Azijn ontkalkt als de beste en juist daarom is het goed om het ook in de vaatwasser te gebruiken. Het wordt afgeraden om de azijn direct in het spoelbakje te doen, omdat dit wellicht het materiaal kan aanpassen. Daarom gebruiken we gewoon een kommetje!

Kalkaanslag

Vaak komen onze glazen een beetje doffig uit de vaatwasser. Het witte waasje is kalkaanslag. Kalk zit gewoon in ons water en kan, als het water opdroogt, een witte waas veroorzaken. Afhankelijk van hoe ‘hard’ je water is gebeurt dit. Om dit tegen te gaan gebruik je een beetje witte azijn. Het verwijdert kalk én zorgt ervoor dat er geen aanslag van de zeep op je vaat komt.

Zo doe je het

Vul een klein, schoon kommetje met witte azijn en zet deze op de bovenste lade van de vaatwasser. Zet de vaatwasser aan zoals je dat normaal zou doen en je zult zien dat je eindigt met prachtig glanzende glazen.

Tip

Draai ook eens een lege vaatwasser met wat azijn. Zet een kopje witte azijn in een lege waatwasser, in de bovenste lade. Zet de vaatwasser op een hete stand. De azijn en het hete water verwijdert kalk en zeepresten en gaat vieze geurtjes tegen.

Reacties