Dit is de reden dat plastic altijd nat uit de vaatwasser komt!

De tijden dat we altijd urenlang in de keuken stonden om af te wassen en af te drogen, zijn gelukkig voorbij. Soms kon het best gezellig zijn om samen liedjes te zingen tijdens de afwas, maar vaak kostte het alleen maar veel te veel tijd. Het fijne aan zo’n vaatwasser is dat je niet alles hoeft af te drogen. Je stopt het erin en even later is het weer klaar voor gebruik.

Toch is dit niet bij alles het geval. Als je plastic bakjes of bekers erin stopt, moet die theedoek alsnog tevoorschijn komen. Wij vroegen ons af waarom alles nou droogt, behalve plastic.

Natuurlijk is plastic heel handig doordat het niet snel heet wordt, waterafstotend en licht is. Maar helaas heeft het materiaal dus ook nadelen. Materiaalonderzoeker Inge Bellemans van de Universiteit van Gent legt in De Standaard uit dat juist doordat plastic lichter is, het minder warmte opneemt. “Dat betekent dus ook dat het minder energie bevat om water van het oppervlak te laten verdampen.”

Omdat veel soorten plastic waterafstotend, blijven er vaak dikke druppels in en om het plastic voorwerp liggen. Als je met de hand afwast is dit dan wel weer handig, want dan rollen de druppels zo naar beneden.

Nu vraag je je natuurlijk af of hier iets aan te doen is. Het is geen optie om het wasprogramma van je vaatwasser aan te passen, maar het helpt wel om geduld te hebben (op een gegeven moment wordt het toch wel droog). Of je kan natuurlijk gewoon weer ouderwets met de theedoek aan de slag gaan.

Bron: Libelle

Reacties