Dit is het grote verschil tussen witte en bruine eieren!

Een eitje bij het ontbijt is heerlijk. Nu het bijna Kerst is, mogen de eieren ook niet ontbreken bij het kerstontbijt. We kennen in Nederland het witte en het bruine ei. Maar waar komen deze kleuren eigenlijk vandaan? Het antwoord is eigenlijk best simpel.

Er wordt vaak gedacht dat witte eieren van de legbatterij komen. Daarom pakken veel mensen veel sneller bruine eieren. Dit idee klopt echter niet. Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden en komen ze ook niet meer voor in Nederland. Maar waarom heb je dan verschillende kleuren eieren? De verklaring is veel simpeler dan je denkt. Een kip met witte oorlellen legt witte eieren, een kip met rode oorlellen bruine.

De kleur van de veren is in veel gevallen ook bepalend voor de kleur van het ei, omdat die vaak samenhangt met de kleur van de oorlellen. Witte veren betekent een wit ei en bruine veren een brui ei.

De kleur van de schaal zegt niks over de kwaliteit en de smaak van het ei, ze bevatten allebei evenveel vitaminen, mineralen en eiwitten van hoge kwaliteit. Zoals je misschien weleens is opgevallen zijn bruine eieren vaak wat duurder dan witte. Ze zijn dan ook iets groter dan witte eieren, dit komt doordat het kippenras dat de bruine eieren legt in veel gevallen ook wat groter is.

De kip heeft dus meer voeding nodig en dat wordt doorberekend in de prijs die wij betalen.

Wat kies jij meestal?

Reacties