Dit vertelt de kleur van je urine over jouw gezondheid

Je besteed waarschijnlijk weinig aandacht aan hoe je urine eruit ziet als je een nummer 1 moet doen – en ik geef je geen ongelijk! Maar wist je dat urine een goede indicator kan zijn voor hoe het met je gezondheid is gesteld? De kleur van je urine kan bijvoorbeeld laten zien dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen mist, of dat je zelfs een ziekte hebt.

Hier volgen 11 kleuren die je in de gaten moet houden als je gaat plassen!

Doorzichtig:

Als je urine dezelfde kleur heeft als water, transparant dus, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat je teveel water hebt gedronken.

We weten allemaal dat het drinken van water goed is voor je maar als je urine kompleet transparant is dan kan dat betekenen dat je er teveel van drinkt.

Licht geel:

Dit is een normale kleur voor urine, licht gele urine betekent dat je lichaam een goede vochtbalans heeft.

Hiervoor geldt hetzelfde – dit is een normale kleur voor urine en betekent dat alles in orde is.

Donkergeel:

Donkergele urine is ook normaal, maar kan betekenen dat je iets meer water moet drinken. Soms is onze urine in de ochtend geler dan normaal – dit komt omdat we gedurende een langere periode geen water hebben gedronken.

Honingkleur:

Als je urine dezelfde kleur als honing heeft dan heeft je lichaam meer vloeistoffen nodig! Probeer in dit geval meer water te drinken.

Bruin:

Als je urine een bruinige kleur heeft – kan dit zijn doordat je iets hebt gegeten als bonen of medicatie die je misschien gebruikt.

Let wel op – bruine urine kan ook een teken zijn van leverproblemen of een tekort aan vloeistoffen. Als je genoeg water drinkt en nog steeds deze kleur urine hebt, raadpleeg dan een dokter.

Lees verder op de volgende pagina.

Rood:

Rode urine kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als je veel rood voedsel hebt gegeten zoals bieten of blauwe bessen, dan kan dit ervoor zorgen dat je urine rood wordt. Als dit het geval is, is dat normaal en hoef je je geen zorgen te maken.

Als je recentelijk geen rood voedsel hebt gegeten, dan moet je een dokter raadplegen. De rode kleur van je urine kan bloed zijn.

Oranje:

Net als met een rode kleur kan een oranje kleur het gevolg zijn van dingen die je hebt gegeten. Oranje gekleurd voedsel kan ervoor zorgen dat je urine er oranje uit gaat zien. Bepaalde soorten medicijnen of een tekort aan vloeistoffen kunnen ook de oorzaak zijn.

Een donker oranje kleur kan ook door een ziekte komen, als je geen natuurlijke verklaring ervoor kunt vinden dan moet je een dokter raadplegen.

Groen:

Dit ziet er misschien uit als een rare kleur van je urine maar geloof het of niet – het bestaat. Dit is vaak het gevolg van bepaalde soorten voedsel of medicatie, maar als je geen reden kunt verzinnen waarom jouw urine groen is – raadpleeg dan een arts.

Dit is niks gevaarlijks, dit betekent vaak dat je veel eiwitten hebt geconsumeerd. Als je vaker deze kleur urine hebt dan zou je eigenlijk een dokter moeten raadplegen om er zeker van te zijn dat je geen ziekte hebt.

Troebel:

Een troebele kleur kan vaak een indicatie zijn dat je urine veel fosfaten bevat, dit kan het resultaat van nierstenen zijn. Als je urine een paar dagen achter elkaar troebel is kan dit een teken zijn van een urineweginfectie – zorg ervoor dat je in dit geval een dokter raadpleegt. Dit gaat ook vaak gepaard met een sterke lucht van de urine . Dus dan kun je er zelf al gauw achter komen of er iets mis is.

Reacties