Eindelijk het antwoord: mag je de korst van je kaas opeten?

Bij sommige kazen is de kost mega lekker, terwijl het bij andere kazen echt niet te eten is. Ben jij ook benieuwd welke schil je wel en niet kunt opeten? Lees dan snel verder!

Wist je dat je bij de meeste kaaskorsten het beste op basis van gevoel kan beslissen of je de korst wel of niet opeeet? Wanneer de geur en de smaak van de korst best goed zijn, dan mag je de korst waarschijnlijk -zonder risico- opeten. Om toch nog wat meer zekerheid hierover te geven, heeft ViralFood voor jou een paar richtlijnen opgesteld.

1. Kazen met een plastic korst
Gouda, Edammer en Emmentaler hebben vaak een plastic korst om ervoor te zorgen dat de kaas tijdens het rijpen niet uitdroogt. Er wordt sterk afgeraden om deze schil op te eten, maar de kaaslaag direct onder het plastic laagje kan je wel weer met een gerust hart opeten.

2. Zachte kaas
Eigenlijk kan je bij (bijna) alle kazen de kost eten. Voorbeelden van zachte kazen zijn Camembert, Brie en verschillende schimmelkazen. De uitzondering is als de kort ook zwarte schimmel bevat, dan kan je dit het beste van je kaas snijden.

3. Stinkkaas
Oeh, ben jij gek op stinkkaas? Zodra je deze uit de verpakking haalt, komt er een enorme stinkgeur vrij. Toch zijn stinkkazen vaak ontzettend lekker en kun je de korst daarvan gewoon opeten.

Eigenlijk zijn er dus maar weinig gevallen waarbij de kaaskorst voor gezondheidsproblemen kan zorgen, Meestal wordt de korst van de kaas gesneden, omdat de smaak ervan minder lekker is dan de smaak van de kaas zelf. Korsten zijn zelden giftig, alleen wat vettiger dan de gewone kaas.

Heel soms kan de kaaskorst een bacteriƫle besmetting veroorzaken, maar omdat bij zwangere vrouwen een besmetting ernstige gevolgen kan hebben, is het aan te raden om tijdens de zwangerschap geen kaaskorsten te eten.

Reacties