Gek op een patatje/frietje? Dan hebben wij heel slecht nieuws..

Vlaamse frieten, dunne friet, kreukelfrieten, raspatat en supercrunch: frietjes zijn bij ons in alle soorten en maten welkom. De lekkere gefrituurde aardappelstaafjes zijn wereldwijd mateloos populair: we eten we maar liefst 18 kilo friet per persoon per jaar. Deze hoeveelheid stijgt ook nog eens: Nederlanders gaan steeds vaker naar de snackbar toe voor een lekkere vette hap en het patatje met mayonaise blijft bij deze mensen favoriet. Helaas hebben we voor de mensen die graag een frietje bestellen slecht nieuws.

Oogst
Door de aanhoudende droogte van de afgelopen tijd (het is zelfs droger dan het droogste jaar gemeten in 1976) mislukken de oogsten, waaronder die van de aardappelen. Dit zorgt ervoor dat aardappelen veel kleiner uitvallen dan normaal. Hierdoor worden de patatjes kleiner en een portie daardoor duurder. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond heeft, om de oogst te redden, gevraagd om een opheffing van het sproeiverbod dat momenteel heerst. Het sproeiverbod is ingesteld om watertekorten te voorkomen maar zorgt er dus ook voor dat gewassen flink uitdrogen.

Prijzig patatje met mayo
Door de droogte en het sproeiverbod groeien de aardappelen simpelweg niet meer en is de opbrengst van de oogst die medio augustus begint tientallen procenten lager. Als er dus niet snel iets gebeurt met het weer of met het sproeiverbod, dan is de kans groot dat we binnenkort een aardig prijzig bakje friet in onze handen hebben. Met hele kleine frietjes dus. Ach, misschien motiveert ons dat om weer eens een gezonde maaltijd op tafel te zetten in plaats van een ritje naar de snackbar te maken.

Reacties