Handig om te weten: dit moet je doen als een kwal je bijt!

Ben jij met deze heerlijke temperaturen al in de Hollandse zee geweest? Lekker voor de verkoeling, maar helaas zit er wel een nadeel aan. Waarschijnlijk heb je die al gezien: kwallen. Ieks, wij worden er een beetje bang van en durven niet meer de zee in. Toch is het handig om te weten wat je moet doen als ze je bijten.

Een kwal heeft tentakels waarin gif zit. Dit gif is bedoeld om prooidieren mee te verlammen of mee te doden. Bij mensen heeft het gif -gelukkig- niet altijd dit effect, maar het kan wel een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit betekent pijn, jeuk en roodheid. Niet heel fijn dus 🙁 Als je meerdere kwallenbeten hebt opgelopen, kun je zelfs last krijgen van andere symptomen zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen, braken en in hele erge gevallen kun je zelfs in shock raken.

Bij een kwallenbeet moet je er meteen voor zorgen dat je zo snel mogelijk wegzwemt van die vervelende kwal (letterlijk en figuurlijk;) Ga uit het water en volg dan dit stappenplan.

1. Spoel de plek af met zeewater. Gebruik hiervoor geen zoet water, dit kan namelijk ervoor zorgen dat de restanten van de deeltjes die het gif injecteren geactiveerd worden,en hierdoor wordt er nog meer gif geïnjecteerd.

2. Verwijder de resten van de tentakels die nog in je zitten als dit het geval is. Belangrijk om hiervoor een handschoen en pincet te gebruiken (vraag hiernaar de be EHBO)

3. Maak de plek goed schoon met azijn en blijf je huid daarna een kwartier tot een halfuur lang onderdompelen.
Daarna scheer je het stukje huid met scheerschuim en een scheermesje als je thuis bent, zodat je zeker weet dat alle restanten van de deeltjes die het gif injecteren verwijdert zijn.

Heb je daarna te maken met heftige symptonen zoals braken, hoofdpijn of duizeligheid. Raadpleeg dan een arts.

Reacties