Heb je vitamine D-tekort? Dit zijn de 5 tekenen

Nu de dagen kort en donker zijn, ligt een vitamine D-tekort op de loer. Wordt het tijd om extra supplementen te slikken om alsnog voldoende binnen te krijgen?

DIT ZIJN DE 5 BELANGRIJKE SYMPTOMEN VAN EEN VITAMINE D-TEKORT:

Overmatig zweten
Een glimmend voorhoofd zonder dat je iets van noemenswaardige inspanning hebt gedaan? Raakt je lichaamstemperatuur de 37 graden aan terwijl je in een omgeving bent met een gemiddeld klimaat? Dan is het de moeite waard om te controleren of je vitamine D op peil is.

Opmerkelijke en onverwachte spierzwakte
Sterke spieren zijn niet alleen een kwestie van genoeg ijzer. Een vitamine D-tekort kan ertoe leiden dat je je oververmoeid voelt, zelfs als je genoeg slaap hebt gepakt. Onderzoekers van Harvard hebben vitamine D-supplementen gelinkt aan spierbeheersing. Wanneer je extra vitamine D slikt, kun je binnen een halfjaar al van spierzwakte af zijn.
Poreuze botten
Rond je dertigste stop je met het aanmaken van botmassa. Een tekort aan vitamine D kan de kans op osteoporose vergroten en versnellen. Het is voor bijna iedereen vrijwel onmogelijk voldoende vitamine D te halen uit voeding alleen. Het vraagt om genoeg daglicht, gezonde voeding en supplementen, zegt Michael Holick, schrijver van The Vitamine D Solution.

Bekijk de overige symptomen op de volgende pagina!

Reacties