Hele koude handen met dit weer? Dit helpt mega goed!

uiten wordt het steeds kouder en dat merken we ook aan onze handen. Ze lijken maar niet warm te worden, wat je ook doet. Ben je benieuwd wat je hier het beste tegen kunt doen? Lees dan snel verder!

koude handen

Koude handen ontstaan doordat spieren van de bloedvaten bij kou samentrekken. Ze sluiten dan en daarvan krijgt je huid een blekere kleur. Na een tijdje verslappen de spiertjes weer, waardoor je bloedvaten wijd gaan openstaan. Vervolgens worden je handen blauw. Niet voor niets spreekt men ook weleens van: ‘blauw van de kou’. Als je weer in een warme omgeving komt, dan ontspannen de spiertjes en gaat je bloed beter stromen. Je zult dan zien dat je huid ook weer normaal kleurt.

Ook worden handen vaak in verband gebracht met een vertraagd werkende schildklier. Dan werken alle processen in het lichaam te langzaam, waardoor je last kunt krijgen van koude handen en voeten. Maar ook de hormoonhuishouding kan een rol spelen bij koude handen. Misschien heb je als vrouw zijnde weleens gemerkt dat je lichaamstemperatuur tijdens de menstruatiecyclus met enkele graden verandert. Daarnaast koude handen ook komen door een slechte bloedsomloop.

Het beste wat je kunt doen tegen kouden handen is natuurlijk om ze goed warm te houden. Dit kan je doen met handschoenen, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je doorbloeding optimaal is. Daarvoor moet je regelmatig bewegen, zodat de de doorbloeding wordt gestimuleerd en voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Maar ook huishoudelijke klusjes uitvoeren zorgt voor een betere doorbloeding.

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van koude handen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen er vaker last van hebben en het sowieso altijd kouder hebben dan mannen. Dit komt doordat het vrouwenlichaam efficiƫnter omgaat met de warmte die wordt aangemaakt. Het vet is namelijk beter verdeeld, waardoor er meer bloed naar de organen stroomt dan naar de uiteinden van het lichaam. Vrouwen hebben daarom vaak last van koude handen en mannen van koude voeten.

Reacties