Hiermee krijg je zelfs de meest aangekoekte bakplaat weer schoon

Soda
Dit goedje komt vaker voorbij, maar het wordt er niet minder handig van: baking soda. Vooral in combinatie met azijn is het witte poeder een geweldig schoonmaakmiddel. We gebruiken het om onze tegels schoon te maken, de gootsteen te ontstoppen én om de oven een grote beurt te geven. Het enige wat je nodig hebt is een doosje baking soda (een half kopje) en een fles witte azijn (ook een half kopje). Dit tezamen is een geweldig schoonmaakmiddel voor je bakplaat.

Azijn
De combinatie van baking soda en azijn ontvet, waardoor vet- en etensresten losweken van de bakplaat of oven. Omdat je de boel even laat intrekken, hoef je erna nauwelijks te schrobben. Dat vinden wij fijn!

Lees hoe je de bakplaat volledig reinigt op de volgende pagina.

Om je bakplaat weer spic en span te maken, vul je je gootsteen of een grote bak of teil waar je bakplaat in past met warm water. Voeg hier een half kopje witte azijn en een half kopje baking soda aan toe en leg de aangekoekte bakplaat erin. Voor het sterkere werk kun je ook soda direct op de bakplaat schudden en er een kop azijn overheen gieten. Vul aan met heet water en laat een halfuur staan.

Schoonmaken
Laat de bakplaat een halfuur tot een uur weken. Pak daarna een schuurspons of staalspons (voor het grovere werk) en boen de aangekoekte bakplaat schoon. Je zult zien dat door het bruisende water de aangekoekte vlekken gauw verdwijnen. Spoel de bakplaat schoon met water en wat mild afwasmiddel en droog hem af met een oude theedoek. Spoel het water weg door de gootsteen: het reinigt meteen je leidingen en ontstopt vette resten uit de leidingen.

Oven
Is het niet voldoende om alleen de bakplaat schoon te maken, maar is de hele oven vuil? Meng dan gelijke delen baking soda, azijn en warm water in een ovenbestendige kom. Smeer met een schuursponsje de vieste delen in (de onderkant van de oven, bijvoorbeeld. Daar liggen vaak aangekoekte resten). Zet het schaaltje in het midden van de oven en zet deze 45 minuten lang aan op 100 graden Celsius. Laat de oven afkoelen en je zult zien dat je al het vet zo weg kunt vegen.

Bekijk hieronder het filmpje:

Reacties