Hoe gevaarlijk is verbrand vlees nou eigenlijk? Kloppen die horror verhalen?

Natuurlijk wil je dat je etenswaren helemaal gaar zijn zodat je de volgende dag niet eindigt met enorme buikpijn. Toch kun je beter oppassen met het ‘te goed’ doorbakken van vlees, want het ‘zwarte randje’ dat ontstaat als stukjes vlees, brood of groente aanbranden kan nog best gevaarlijk zijn. Hoe dit precies in elkaar zit? Lees snel verder om hierachter te komen!

De zwarte randjes bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Tijdens het roosteren, bakken, braden en barbecuen, kun je de vorming van PAK’s voorkomen door het vlees van het rooster te halen als het gaar is.

Als er dan toch zwarte randjes of korstjes ontstaan, dan kun je ze eraf snijden. Het is belangrijk dat je dit wel met een schoon mes doet, dat het rauwe vlees nog niet heeft aangeraakt. Als dit namelijk wel gebeurd, is de kans groter op een voedselinfectie.

PAK’s kunnen niet alleen ontstaan bij bij het bakken, braden, rooster of barbecuen, maar ook bij het frituren. Ruik je een sterke geur tijdens het frituren? Dit kan weleens betekenen dat je het frituurvet niet op tijd hebt vervangen of dat je te lang of te heet frituurt. In vet ontstaat dan diezelfde PAK’s. De allerbeste temperatuur voor je frituurvet is 175˚C.

Bron: Voedingscentrum

Reacties