Huh, wist je dat karnemelk uit de supermarkt eigenlijk geen karnemelk is?

Karnemelk: je houdt ervan of vindt het niet te drinken. Heb je vorige week het tv-programma Keuringsdienst van waarde gekeken? Dit programma heeft ontdekt dat de karnemelk uit de supermarkt eigenlijk geen echte karnemelk is.

Er zit een verschil tussen de zuur smakende melk die nu in de winkel wordt verkocht en zoals die vroeger werd gemaakt, legt een deskundige uit aan het consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde.

De traditionele karnemelk ontstond bij de productie van boter. Door het karnen (op en neer kloppen) van verzuurde room in een karnton, klonterde het melkvet uit de room samen, dat als boter boven op de melk kwam te liggen. Als deze boter eraf werd geschept, bleef er een zure vloeistof over en dan krijg je karnemelk.

Nu wordt er geen karton meer gebruikt om karnemelk te maken, maar worden er metalen vaten ingezet. Daarnaast is het aangezuurde melk. Dit houdt in dat er wordt niet wordt gekarnd, maar aan de magere melk bacteriën worden toegevoegd die lactose omzetten in melkzuur. Hierdoor smaak het heel anders dan het traditionele drankje. Zo zegt de bacterieleverancier tegen Keuringsdienst van waarde.

Ook wordt er aan karnemelk uit de fabriek water toegevoegd. Vijf procent van elk pak is zoals je misschien niet verwacht leidingwater, geeft een producent eerlijk toe. Op deze manier wordt er verspilling tegengegaan, want met dit water wordt het vat waarin de zure melk is geproduceerd namelijk schoongemaakt. Best duurzaam eigenlijk.

Toch vinden sommige dat dit niet eerlijk tegenover de consument omdat die denken dat je betaalt voor 100 procent karnemelk. Het is niet helemaal duidelijk of de traditionele manier van karnemelk nou beter is dan het andere.

Bron | Ad, Culy /Margriet 

Reacties