Houd jij ook altijd voedsel over? Restaurant Instock heeft hier de perfecte oplossing voor!

Soms kom je van die bedrijven en initiatieven tegen die direct jouw hart winnen. Instock is precies zo’n soort bedrijf. Het begon met vier jonge mensen die samenwerkten bij de Albert Heijn. Deze vrienden ergerden zich zo erg aan het dagelijks weggooien van producten die nog goed waren dat het een bijzondere band schepte. Na het brainstormen bedachten ze het idee van Instock. Ze maakten afspraken met de Albert Heijn en hieruit ontstond een tijdelijk pop-up restaurant. Na dit pop-up restaurant kwam een foodtruck en uiteindelijk mondde dit uit in 3 ‘echte’ restaurants. Instock is een bedrijf dat voedselverspilling aan wil kaarten door het letterlijk op de kaart te zetten.

Instock9

Instock10

Wat houdt voedselverspilling in?
Voedselverspilling is het weggooien van eten dat nog prima gegeten kan worden. Wist jij dat maar liefst een derde van wat we produceren op deze wereld wordt weggegooid? We moeten dit tegengaan om milieuvervuiling te verminderen aangezien het een enorme impact heeft op onze aarde. Voedselverspilling vindt plaats in de gehele voedselketen. Als we er op inzoomen, zien we dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor het grootste deel: 42 procent. De retail, oftewel supermarkten, neemt 5 procent voor zijn rekening. De horeca omvat zo’n 14 procent van de gehele verspilling. En aan het begin van de keten, bij de boeren, telers en producenten wordt ook nog eens 39 procent verspild (Europese Commissie, 2010).

Hoe doet Instock dat?
Instock gaat elke dag met de Instock-Mobiel en de Instock ‘Food rescue bike’ op pad. Hiermee halen zij elke dag producten bij de Albert Heijn op die worden weggegooid vanwege de datum of omdat het product er niet ‘mooi’ uitziet (denk aan een komkommer die krom is of een lekkerbek die te groot is voor de verpakking). De producten die ze redden noemen ze de ‘oogst van de dag’ en hiermee koken ze gerechten voor hun gasten. Dit maakt de kaart erg afwisselend en spannend voor de gasten maar ook voor het personeel en de chef. Het bijzondere is dat de bediening en kok erg creatief om moet gaan met deze oogst, elke dag weer. Tegenwoordig hebben ze wel wat vaste gerechten op de kaart staan maar het blijft af en toe leuk variëren en improviseren.

Instock12

 

Instock heeft nu restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en wij mochten bij hun vestiging in Amsterdam een hapje komen eten. Het restaurant zit gelegen in het hippe Amsterdam Oost in de Czaar Peterstraat. Een buurt die erg goed bij het concept past. Van buiten ziet het er gezellig uit met een mooi terras een prachtig interieur van binnen. We werden heel erg prettig verwelkomd door het personeel en mochten plaatsnemen op het fijne terras.

Instock1

Het concept werd uitgelegd (dit doen ze overigens bij iedereen die nieuw is bij Instock) en hierna mochten we genieten van een lunch. We kozen ervoor om te beginnen met een borrelplankje en een meloen-druif sapje. Dit plankje bestond uit een wentelteefje met croissant, een zoete aardappelsoep en makreelsalade. Niet te veel, maar zeker ook niet te weinig en daarnaast een lekker gevarieerd plankje. Op deze manier hadden wij zelf nog nooit een borrelplankje gezien: leuk, mooi opgemaakt en verrassend! Het meloen-druif sapje proefde puur en vers, lekker om je dag mee te beginnen!

Instock4

Na dit borrelplankje kozen wij voor een ‘kromme lekkerbek’ en een yoghurtje met granola . De kromme lekkerbek is gered uit de supermarkt omdat deze er zogenaamd niet mooi uitziet, terwijl de smaak uiteraard exact hetzelfde is. Bizar toch eigenlijk? De yoghurt met granola was extra lekker omdat de granola ambachtelijk gemaakt wordt door Instock zelf.

Instock6

Instock7

Wat ook heel erg leuk is voor de bierliefhebbers: Instock heeft ook eigen bieren bij brouwerij Troost laten brouwen. Pieper bier, gemaakt van geredde aardappels en Bammetjes bier van gered brood. Pieperbier is en een echte Pale Ale, met een bloemige bittere smaak. De Bammetjesbier is een lichtere biersoort met zelfs een vleugje banaan, wat heerlijk fris is voor in de zomer!

Instock8

Het hele concept van Instock is niet alleen geweldig, het eten is ook nog eens ongelooflijk lekker! Wij zijn trots op een bedrijf zoals Instock dat er op een leuke en creatieve manier voor zorgt dat mensen meer gaan nadenken over duurzaamheid en de manier waarop wij leven. En het mooiste hiervan is dat je beseft dat duurzamer leven niet minder leuk hoeft te zijn. ViralFood gaat hier zelf ook meer mee doen in de toekomst.

Wij gaan hier zeker zelf meer mee doen en komen nog vaak terug bij Instock, een echte aanrader dus!

Reacties