Iris gebruikte geen tampon of maandverband… En DIT is haar reden

Geen maandverband of tampon tijdens de menstruatie, maar er bewust voor kiezen om het bloed gewoon te laten lopen. ‘Free bleeding’ is een nieuwe beweging waar ook Nederlandse vrouwen aan meedoen. Iris Verstappen is één van de mensen die er voor kiezen om ‘natuurlijk te menstrueren.’

Waarschuwing: onderstaand artikel kan mogelijk als schokkend worden ervaren
​Free bleeding is een feministische beweging waarbij vrouwen hun bloed niet opvangen als ze ongesteld zijn. Soms willen ze hiermee het taboe rondom ongesteldheid doorbreken, maar volgens Paula Kragten van Period Magazine, zijn er verschillende redenen om aan free bleeding te doen. “Sommige vrouwen willen een statement maken als kunstenaar, anderen proberen door het bloed in contact komen met hun oervrouw”, zegt ze tegen Editie NL.

Toch denkt Kragten niet dat de beweging groot zal worden in Nederland: “De eerste reactie die we hier hebben is dat het vies is. We zijn bang voor menstruatiebloed, omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur.”
Onvergetelijke ervaring
Iemand die in ons land aan free bleeding doet is Iris Verstappen. Het is haar missie om zichtbaarheid te creëren rondom menstruatie. “Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, menstrueren”, zegt ze tegen Editie NL. ​
Door het natuurlijk menstrueren is Iris dichter bij zichzelf komen te staan. “Ik ervaar hoe mijn lijf op haar natuurlijke beloop gaat.” Tijdens het free bleeden heeft ze dan ook onvergetelijke ervaringen meegemaakt: “Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment.”

Bekijk de rest van het verhaal op de volgende pagina!

Reacties