Is eten bereiden met een airfryer echt gezonder dan met frituurpan?

We vinden het steeds belangrijker worden om gezond te eten, maar dat hoeft niet te betekenen dat het minder lekker hoeft te zijn. Het liefst maken we van een ongezonde, lekkere versie gewoon een gezondere versie zodat je nog steeds kunt genieten.

De frituurpan gebruiken we steeds minder vaak voor patatjes, want daar komt de Airfryer voor in de plaats. Een voordeel is in ieder geval de vieze frituurlucht die je hierdoor niet meer in huis hebt. Door te ‘frituren’ met hete lucht zouden je patatjes en frikandellen veel minder vet bevatten dan wanneer er gefrituurd is in olie of vet. Maar is dit eigenlijk wel echt gezonder dan frituren? Wij hebben hét antwoord voor jou!

Een Airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie of vet en kan daardoor producten bereiden met zeventig tot tachtig procent minder vet. Als we frietjes zouden bakken, zal dit met de Airfryer wel 45 calorieën per 100 gram minder bevatten dan in de frituurpan. Natuurlijk is dit heel fijn, maar de smaak is ook belangrijk. Want zijn frietjes uit de Airfryer wel net zo lekker als uit de frituurpan? Radar heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat patat uit de Airfryer even lekker smaakt als uit de frituurpan. Patat uit de oven schijnt minder lekker te zijn, omdat deze als snel slap worden.

Het is wel belangrijk bij de smaakbeleving om op te letten welke frieten je gebruikt. Patatjes die speciaal bedoeld zijn voor de Airfryer, zijn ook daadwerkelijk knapperiger en lekkerder dan normale frieten. Het is ook lekker om zelf aardappels in reepjes te snijden en deze te frituren. Dan nog een laatste tip voor als je nu meteen een Airfryer in huis wilt halen: de Philips Airfryer kwam volgens de Consumentenbond als beste uit de test. Ben jij al enthousiast?

Reacties