Is hummus wel echt zo gezond? Dit zegt een voedingsdeskundige erover!

Hummus is tegenwoordig heel populair en in elke supermarkt te vinden. Het is een puree van kikkererwten, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt en staat bekend als één van de meest gezonde broodsmeersels. Maar is dat eigenlijk wel zo?
De Britse krant The Independent zocht het uit en haalde voedingsdeskundige Rhiannon Lambert hierbij.

Hij zegt hierover het volgende: “Traditioneel wordt hummus gemaakt met kikkererwten, olijfolie, tahini, limoensap en look. Het is dus is een misvatting dat deze spread een vetbommetje is.’’

Het smeerseltje bevat niet alleen veel eiwitten en vezels, maar bevat volgens Lambert nog meer voordelen. “In kikkererwten zit ook veel ijzer, folaat, fosfor en vitamine B. Deze combinatie maakt dat hummus de ideale snack is voor vegetariërs en vegans, die deze voedingsstoffen net missen omdat ze geen vlees eten.”

Toch zit er ook een nadeel aan vast. Niet alle hummus is namelijk even gezond. ‘’ Sommige kant-en-klare varianten die in de winkelrekken liggen, zijn niet bereid op de traditionele manier en zitten boordevol suiker en olie”, zegt Lambert. Wil je er zeker van zijn dat je een gezonde versie te pakken hebt? Dan kun je beter de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel bekijken voordat je de hummus koopt.

Ook is het volgens Lambert goed om te weten de hummus van de supermarkt meer calorieën bevat dan andere tapenades. Probeer daarom met mate te eten, in plaats van meteen het hele bakje leeg;)

Bron: Libelle

Reacties