Kalk- en zeepresten verwijder je met deze twee ingrediënten: ze staan al in je keukenkastje

Kalk- en zeepaanslag zijn verleden tijd

Gewone schoonmaakmiddelen kunnen de strijd tegen kalk vaak niet aan en er blijven dan toch nog van die lelijke, witte resten op je tegels, douchewanden en kraan. Dit is erg jammer, want het ziet er niet zo mooi uit. Je kunt vervolgens gaan schrobben met allerlei duren middeltjes die kalk horen tegen te gaan, maar de oplossing is goedkoop en heb je vaak al in je keukenkastje staan.

Kalk

Of je kalkresten zijn ontstaan door het te weinig schoonmaken of doordat je oude schoonmaakmiddel er niet tegenop gewassen is, ze zijn er nu eenmaal. Het kalk blijft zich maar ophopen en na een tijdje is je mooie, glanzende tegel ineens vies en dof. Wanneer je een glazen of kunststoffen douchedeur hebt kan dit al snel meer het uiterlijk van melkglas aannemen door al het kalk. Wat kun je doen? Grijp niet meteen naar de dure middelen, maar trek gewoon je keukenkastje open!

Dit heb je nodig:

– 1 deel afwasmiddel (een kopje is meer dan voldoende)
– 1 deel witte azijn (een kopje is meer dan voldoende)
– trechter of maatbeker met schenktuit
– plantenspuit of oude sprayflacon
– spons

Bekijk op de volgende pagina hoe het werkt!

Zo doe je het:

Verwarm wat azijn in je magnetron of op het verhuis. Het azijn hoeft niet te koken, het hoeft alleen maar een beetje warm te zijn (je moet het nog kunnen aanraken). Gebruik een trechter of schenkbeker om gelijke delen afwasmiddel en azijn in de plantenspuit te doen. Belangrijk is dat je niet schud met de plantenspuit. Hierdoor ontstaan te veel bubbels. In plaats daarvan rol je met de fles tussen je handen om alle ingrediënten te mengen. Spray vervolgens het mengsel op alle plekken die je schoon moet maken en wees niet te zuinig! Gebruik een spons om het schoonmaakmiddel goed in te wrijven en wacht vervolgens 30 minuten tot het mengsel zijn werk doet. Spoel je douche na 30 minuten uit met koud water. Bij hardnekkige kalkaanslag zul je deze methode misschien even moeten herhalen en iets meer schrobben met de spons.

Opletten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je kalk met dit mengsel bestrijdt. Als je ook de vloer van de douche meeneemt, doe deze dan als laatst zodat je er niet in hoeft te staan. De zeep maakt het erg glad, dus spoel het goed af voordat je weer in de douche stapt. Verwarm de azijn niet te lang, een beetje warm is voldoende. Hierdoor werkt het beter. Vergeet ook niet dat je het mengsel niet hoeft te schudden, want je wil geen plantenspuit vol zeepbellen.

Deze video laat zien hoe goed de kalk verwijderd wordt:

Reacties