Ken jij de ‘Arnhemse meisjes’? Zó maak je deze traditionele koekjes!

De Arnhemse meisjes zijn een heuse lekkernij die makkelijk in elkaar te flansen is. Tegenwoordig worden ze ook veel gemaakt van bladerdeeg en suiker, maar het origineel is veel lekkerder. Bovendien zijn de koekjes helemaal niet moeilijk om te maken.

Koekjes bakken
Op z’n tijd vinden we het heerlijk om koekjes te bakken (en om ze daarna allemaal op te eten). Wie deze hobby met ons deelt is schrijver Roald Dahl. Je kent de beste man ongetwijfeld van zijn boeken ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, ‘De Grote Vriendelijke Reus’ en ‘Mathilda’. Echter schreef Roald samen met zijn vrouw Felicity ook een kookboek. Een van de recepten in dit boek is die voor het bakken van Arnhemse meisjes. Naar verluidt wist Roald het recept bij de Arnhemse banketbakker Hagdorn los te krijgen en nu hebben ook wij het recept voor je!

Dit heb je nodig voor 20 tot 25 koekjes:

190 gram fijne patentbloem
snufje zout
100 milliliter melk
5 gram gist
4 druppels citroensap
105 gram ongezouten boter
grove kristalsuiker
Zo maak je het:

Doe de melk en gist in een kom en roer. Voeg daarna de citroensap toe en zeef de bloem en zout bij de melk. Roer dit goed of mix met een elektrische mixer. Voeg daarna beetje bij beetje de boter toe.
Doe het deeg daarna in een plastic zak en laat het een nachtje koelen in de koelkast. Is je deeg plakkerig? Maak je geen zorgen, dat hoort zo.
Haal na een nachtje koelen het deeg uit de koelkast en maak hier een rol van. Snijd het daarna in plakjes. Maak bolletjes van de plakjes en plaats ze opnieuw in de koelkast. Laat de bolletjes een half uurtje in de koelkast opstijven. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 165 graden.
Doe op een bordje een laag kristalsuiker en rol de balletjes hier doorheen. Druk de balletjes daarna plat tot ovale koekjes ontstaan. Leg deze op je bakplaat en strooi nog wat suiker over de koekjes.
Laat de koekjes in 25 minuten bruin worden, leg ze daarna op een rooster en laat ze afkoelen.

Reacties