Ken jij watergruwel/krentenbrij nog van vroeger? Zo maak je het zelf!

Gaat bij de naam Watergruwel geen belletje bij je rinkelen? Nee? Misschien wel bij krentenbrij, zo wordt dit gerecht in het noorden van ons land ook wel genoemd. Het is een oud-Hollands gerecht wat vroeger veel werd gegeten, maar tegenwoordig een beetje is vergeten.

Best zonde, want dit was vroeger voor veel mensen echt een gerecht om bij te genieten. Heb je eigenlijk wel weer zin om een typisch oud Hollands gerecht te maken? Lees dan snel verder!

Benodigdheden voor 4 personen:
– 150 gram parelgort
– 150 gram verse rode bessen
– 150 gram zwarte bessen
– 50 gram gedroogde krenten
– 50 gram suiker
– Kaneel
– Nootmuskaat
– 1500 milliliter water

Zo maak je het:
1. Maak de bessen schoon onder de kraan en verwijder steeltjes en blaadjes.
2. Breng de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, klein beetje geraspte nootmuskaat en kaneel samen met de 1500 ml water aan de kook.
3. Laat het mengels voor ongeveer 30 minuten zachtjes door stoven.
4. Haal het kaneelstokje uit de pan en proef of het gerecht goed op smaak is.
5. Laat het een nachtje in de koelkast afkoelen.

Als je watergruwel te dik is geworden, kun je er nog wat water of bessensap aan toe voegen.

Reacties