Ze wist nooit wat ze moest koken, maar toen ontdekte ze de Krat!

De Krat is er voor mensen die houden van kwalitatief en eerlijk eten, maar eigenlijk geen tijd hebben om langs al die speciale marktjes te gaan voor dat ene bijzondere stukje groente of vlees. Precies voor mensen zoals wij dus, dachten we op de redactie van ViralFood. We kregen de kans om 3 dagen lang de veganistische krat uit te proberen.

img_5963

img_5961

In de maand oktober doet de Krat namelijk mee aan de Vega challenge. Dit houdt in dat hun vegetarische krat de hele maand oktober vegan is. De niet vegetarische maaltijdbox, de Gemakskrat, doet in de maand oktober ook gedeeltelijk mee aan de challenge. In deze Krat wordt wekelijks één van de twee porties vlees vervangen door een veganistische vleesvervanger.

Veganistisch, wat is dat eigenlijk? Kan je daarmee veel variëren? is het wel lekker? en wat mag je dan wel en niet eten? Allemaal vragen die wij ons afvroegen voordat we de veganistische krat gingen uitproberen. We waren razend benieuwd naar de recepten en heel enthousiast dat wij een foodbox van de Krat mochten uitproberen.

De foodbox werd geleverd in (hoe toepasselijk kan het ook zijn) een houten krat, vol met heerlijke biologische producten om 3 maaltijden te maken. Ook zat er een klein receptenboekje bij. We hoefden zelf alleen knoflook, olie, komijnpoeder, paprikpoeder en chilipoeder in huis te hebben. Toen we de box goed gingen bestuderen, werden we verrast daar het aantal groenten. Een klein oeps momentje kwam stiekem naar boven, omdat we normaal niet eens de helft aan groenten per weken eten. Er zaten een aantal producten bij zoals rode linzen, tahoe en maistortilla die we nog nooit eerder had gegeten. Extra spannend dus om aan de drie gerechten te beginnen.

Gerecht 1: Thaise linzencurry met gebakken paddenstoelen, rijst en koriander.
Koriander: je houdt ervan, of je vindt het verschrikkelijk. Gelukkig zijn wij alle twee gek op koriander, dus dat maakte dit gerecht tot een lekkere maaltijd. In het recept stond er dat we het halve blikje kokosmelk erin moest gieten en een half bakje curry, maar omdat wij meer smaak wilden, hebben we er hele blikjes en potjes in gegooid. Dit bleek achteraf een goed plan te zijn geweest. Wat ons meteen opviel, was de smaak van de champignons. Nu zou je vast denken: alle champignons smaken toch hetzelfde? Nou, niet deze champignons. Deze smaakten echt belachelijk lekker! De laatste twee mini champignons die nog in de pan zaten hebben we dan ook netjes onderverdeeld en met muizenhapjes gegeten haha. Een puntje van kritiek was het onduidelijke receptenboekje. Dit wordt in verhaalvorm weergeven in plaats van puntsgewijs, waardoor het voor ons moeilijk te volgen was. Dit resulteerde in een chaos keuken waarbij het net leek of de oorlog was uitgebroken. Als je dit gerecht gaat maken, moet je er een hele avond voor uit trekken en dus niet een vervolgdate diezelfde dag hebben staan. De 45 minuten die beschreven stond op het receptenboekje, daar hebben wij ietsjes ahum (in totaal 100 minuten), langer over gedaan.

schermafbeelding-2016-10-25-om-18-34-52

Gerecht 2: Gado Gado met Spitskool, komkommer, boontjes en gemarineerde tahoe met rijst.
Naar dit gerecht waren wij het meest benieuwd. Een combinatie van koude en warmte groenten met een sausjes, maakten ons erg nieuwsgierig. Ook bij dit recept werden de stappen helaas niet duidelijk uitgelegd, waardoor de rijst al 20 minuten van tevoren klaar was en uiteindelijk zo hard werd, dat het meer op één grote rijstbrok leek. De smaken pasten wel ontzettend goed bij elkaar en de pindasaus maakte het perfect af. Wij zijn normaal grote vleesliefhebbers, maar toch misten we door de tahoe geen vlees. Ook bij dit gerecht gold: plan niks anders deze avond in, want deze recepten maken, houd je wel even zoet. De afwas daarna is ook één groot feest, met alle verschillende pannen die tijdens het koken te pas komen.

img_6006

Gerecht 3: Chili sin carne met munt-yoghurtsaus en maistortilla
Munt-yoghurtsaus op basis van soja yoghurt: dat klinkt veelbelovend! Gelukkig hadden we voor dit gerecht slechts één pan nodig, waardoor de keuken redelijk vredig eruit bleef zien. Dit gerecht kan je vergelijken met een goedgevulde wrap, maar dan veganistisch. De tortilla is bijvoorbeeld gemaakt van maismeel. Van de tortilla’s moest je eigenlijk een soort schelpjes maken door een constructie te bouwen waardoor ze hangen aan je ovenrek. Dit werd ons iets te moeilijk, waardoor we onze eigen creatie hebben bedacht. Dit maakten de tortilla’s iets minder knapperig, maar zeker niet minder lekker.

img_6057

De veganistische foodbox van de Krat is ons goed bevallen. We zijn erachter gekomen dat veganistisch eten heel smaakvol is en je eigenlijk geen vlees hoeft te missen. Wel is het handig als je enige kookervaring hebt en zijn het geen maaltijden die je even snel op tafel zet. Maak er dus echt tijd voor! Doe een lekker muziekje aan, wijntje erbij en kaarsjes aan voordat je met dit kookavontuur begint, want een avontuur is het zeker! En vergeet vooral niet te genieten van de heerlijke en pure smaken die je in alle boxen zal terugvinden.

Kijk op dekrat.nl voor meer informatie. Leuk weetje: Wanneer je een abonnement neemt op de krat, krijg je de eerste 2 kratten met 10 procent korting.

Reacties