Mmm.. eet jij nog dadels na deze onthulling van Keuringsdienst van Waarde?

Onze geliefde dadels dragen een groot geheim met zich mee. Dit blijkt uit een korte video van ‘De Keuringsdienst van Waarde’. In deze video onderzochten de programmamakers de inhoud van de dadels die we in de Nederlandse supermarkten kopen. Wat blijkt? Wij mensen zijn niet de enige die gek zijn op deze zoete lekkernij…

Wij vallen van onze stoelen van verbazing.
Dadelpalm
Dadels verwerken we in allerlei gerechten en dranken zoals smoothies, baksels en Marokkaanse tajines. Deze zoete vrucht groeit in trossen boven in de dadelpalm. Ze kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Met name in het Midden-Oosten vind je deze zoete vruchten vaak terug in gerechten. Maar let op, want voordat je direct de dadels in je eten of drinken verwerkt, is het wijs om eerst even goed de binnenzijde te controleren.

Beestjes
In de video laat de Keuringsdienst van Waarde zien dat de dadels worden geteeld in de dadelpalmen met grote, witte zakken om de trossen heen. Wat de reden hiervoor is? Wij mensen zijn blijkbaar niet de enige diersoort die ze lekker vinden. Zonder deze zakken zouden de dadels vol zitten met allerlei insecten zoals rupsen, kevers en ander ongedierte. Hoewel de witte zakken een groot deel van de beesten weghoudt bij de dadels, glippen er regelmatig wat kleine insecten doorheen.

Benieuwd welke insecten er gevonden zijn in de dadels uit de Nederlandse supermarkt? Bekijk dan de video op de volgende pagina!

Controleren
In het Midden-Oosten zijn ze dit inmiddels wel gewend en controleren ze de binnenzijde van elke dadel zorgvuldig voordat ze het in een gerecht verwerken. Wij in Nederland daarentegen vertrouwen erop dat de dadels volledig schoon en insectvrij zijn wanneer we het in de supermarkt kopen. Niets blijkt echter minder waar. In de video zien we de programmamakers een aantal dadels controleren en lang hoeven ze niet te zoeken…

Poepresten
Onder andere poepresten van mogelijk rupsen of een ander insect worden al vrij snel in een van de dadels gevonden. Belangrijk dus om voortaan elke dadel zorgvuldig van binnen te controleren vóórdat je ‘m in je mond stopt. Bekijk de hele video van de ‘Keuringsdienst van Waarde’ hier:

Reacties