Net nieuwe theedoeken gekocht? Zo zorg je ervoor dat ze wel goed afdrogen!

Soms heb je van die momenten dat je alles nieuwer en schoner wilt. Je koopt dan een hele stapel nieuwe theedoeken en wilt het liefst er meteen mee afwassen. Helaas gaat dat niet zo makkelijk omdat ‘ie geen vocht wilt opnemen. Gelukkig hebben wij hier wel een oplossing voor gevonden.

theedoek

Het is een beetje een gek idee dat het niet mogelijk is om meteen met je nieuwe hand-of theedoek te kunnen afwassen. Daar zijn ze in principe toch voor? Dit klopt natuurlijk, maar toch zit hier wel een logica aan vast. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er een natuurlijk waslaagje op de vezels van je handdoek of theedoek zit. Dit laagje is er door de fabrikant opgedaan om de doek te beschermen. Ook voegen fabrikanten allerlei chemische stofjes toe om ervoor te zorgen dat de doek stijver wordt.

Een doek die geen vocht wilt opnemen is natuurlijk heel nutteloos bij de afwas. Daarom is het nodig om dit waslaagje eerst te verwijderen. Laat de doeken een nachtje weken in een teiltje koud water met daarin een scheutje azijn. De waslaagjes worden dan verwijderd en de kleuren in de doek worden dan gefixeerd. Was de handdoeken daarna op zestig graden en laat ze (als het kan) in de buitenlucht drogen. Doe ook beter geen wasverzachter in de machine; dit zorgt ervoor dat er een nieuw wassen laagje op de doeken komt.

Reacties