OH dus dit is het waterige laagje op je yoghurt de volgende dag!

Iedereen herkent dit wel: je eet een beetje uit je bakje met yoghurt en als je het terugzet in de koelkast en de volgende dag er weer uithaalt, dan zie je een heel waterig laagje erop. Dit gelige plasje ziet er niet heel smaakvol uit. Wij van ViralFood waren benieuwd wat dit nou precies is en zochten het uit.

Gelukkig bleek het helemaal niet zo vies te zijn als het eruit ziet. Bij het proces om de yoghurt mooi en dik te maken ontstaat het melkeiwit, genaamd wei. Deze wei-vloeistof wordt opgeslagen in de celwanden van de melk. Dit ziet hier totdat de cellen gebroken worden. Dit kan op verschillende momenten gebeuren: namelijk tijdens het vervoeren van de yoghurt, omdat de yoghurt dan steeds heen en weer kan schudden, maar ook tijdens het eten wanneer je een lepel gebruikt, breken de cellen.
De vloeibare wei ontsnapt dan en drijft naar de oppervlakte. Dat vormt het laagje water op je yoghurt.

Misschien haalde je dit laagje wel vaak weg omdat het er niet lekker uitzag. Bedenk dan dat dit juist supergezond voor je is omdat wei veel calcium, probiotica en eiwitten bevat. Roer het dus gewoon lekker door je yoghurt heen de volgende keer 🙂

Reacties