OHHHH dus zo komt pizza Margherita aan de naam…

Heb je weleens een pizza Margherita besteld en je afgevraagd waarom het eigenlijk zo wordt genoemd? Het proeft nou niet bepaald naar het Margherita’s, dus dat kan het niet zijn. Wij hebben het antwoord voor je!

Volgens de Italiaanse Associazione Verace Pizza Napoletana zijn er drie soorten echte Napolitaanse pizza’s, waarvan één dus de pizza Margherita. Deze pizza wordt officieel gemaakt met tomaat, gesneden mozzarella, basilicum en extra vierge olijfolie.

Maar nu ben je vast benieuwd waar de naam vandaan komt? Het meest bekende verhaal is dat Koningin Margherita van Savoy van Italië, in juni 1889, met haar man, Koning Umberto I (die toevallig ook haar achterneef was) een bezoekje aan Napels bracht. Volgens de legende had de Koningin genoeg van het Franse eten dat ze tijdens de reis gegeten had en vroeg ze de beroemdste pizzamaker in Napels, Raffaele Esposito van Pizzeria Brandi, om haar pizza te maken.

Er wordt gezegd dat de pizza die ze het lekkerst vond (bestaande uit mozzarella, tomaten en basilicum), toevallig de drie kleuren van de Italiaanse vlag waren. Esposito noemde het gerecht naar Koningin Margherita.

Weer wat geleerd!

Reacties