OMG: Dit wist je nog niet over tiramisu uit de supermarkt!

Natuurlijk is zelfgemaakte tiramisu vaak het allerlekkerst. Toch kan het zijn dat je weinig tijd hebt en dan liever wilt gaan voor een supermarkt tiramisu. Je zou denken dat je dan meer calorieën binnenkrijgt, maar gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Nog een feitje: de Consumentenbond testte de tiramisu’s uit de supermarkt en vond één zelfs smakelijker dan die van de traiteur!

De Consumentenbond testte eind 2016 negen gewone tiramisu’s uit de supermarkt. Bij veel toetjes vonden de proevers de alcoholsmaak te overheersend. Daarnaast bevatte geen één supermarkttiramisu lange vingers, zoals in het originele recept. In plaats daarvan worden wél overal smaakversterkende aroma’s en conserveermiddelen aan toegevoegd. Er bestaat zelfs een tiramisu-aroma.

Nu denk je vast: waarom zou je dan kant-en-klare tiramisu uit de supermarkt kopen? Dat zullen we aan je uitleggen:
-Allereerst omdat er ook een hele lekkere supermarkttiramisu bestaat: het testpanel vond die van de Lidl zelfs lekkerder dan de vers bereide tiramisu van een Italiaanse traiteur! Het low budget toetje van maar vijftig cent, werd gekozen als grote winnaar.

-De tweede reden heeft te maken met de hoeveelheid calorieën. In een supermarktbakje van tachtig of negentig gram zitten al snel ruim 220 kilocalorieën. Om je een goed beeld te geven: Dat komt neer op ongeveer vier tot vijf klontjes suiker en zo’n tien gram vet, waarvan het meeste verzadigd. Nu denk je misschien dat zelf tiramisu gezonder is, maar dat is helaas niet zo. In het originele recept zit namelijk veel meer mascarpone dan in supermarkt tiramisu, waardoor je toetje nog vetter wordt (en ook allemaal verzadigd).

Als je toch liever een gezondere tiramisu maakt, kun je de mascarpone vervangen door magere kwark, dat scheelt veel calorieën.

Reacties