Pas op: dit mag je nóóit doen na het barbecuen, hartstikke brandgevaarlijk!

Het zomerse weer van de afgelopen weken zorgde ervoor dat veel mensen de barbecue uit de schuur hebben gepakt en hebben genoten van de zwoele zomeravonden. Maar een lekkere zomeravond kan verkeerd aflopen als je dit doet na het barbecuen.

Gooi de hete kooltjes nooit te snel in de prullenbak.

Gevaarlijk

Barbecuen is hartstikke lekker en gezellig, maar jammer van de troep die achterblijft als je klaar bent. Logisch dus dat je het slagveld zo snel mogelijk wilt opruimen; des te eerder zit je met de voetjes omhoog te genieten van een lekker glas wijn. Maar toch kun je de barbecue beter even met rust laten als de laatste vleesjes van het rooster zijn gehaald: de kooltjes te snel in de vuilnisbak deponeren kan namelijk hele gevaarlijke taferelen opleveren!

Brand

Toen vuilnisemmers nog gemaakt werden van verzinkt of gegalvaniseerd plaatstaal kon het prima, die hete as met kolen in de bak gooien. Nu de kliko echter gemaakt is van plastic is dat een minder goed idee: gooi je de hete as of kolen in de vuilnisbak wanneer deze nog niet voldoende zijn afgekoeld, dan kan er een groot gat in de kliko gebrand worden. Niet alleen zonde voor de vuilnisbak zelf, maar ook hartstikke gevaarlijk als zich om de vuilnisemmer heen brandbare materialen bevinden.

Bekijk op de volgende pagina wat je nooit/altijd na het bbq’en moet doen

Opruimen

Gebarbecued? Doe dan het volgende:

Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kooltjes branden echt heel erg lang door, ook als het lijkt alsof dit niet zo is.
Toch een beetje haast? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten heen om deze te laten doven. Wees alsnog heel voorzichtig: de kolen blijven alsnog heel lang warm.
Check voor het opruimen van de kolen of briketten of ze wel helemaal uitgebrand zijn door de kolen te doorboren met hittebestendig barbecue gereedschap: nu kun je zien of de kooltjes niet meer gloeien vanbinnen.
Is dit niet het geval? Dan kun je de kolen of briketten veilig opruimen.

Reacties