Recept: Witlof met kaas en ham in een romige saus

Witlof heeft een uitgesproken, bittere smaak. Door die bittere smaak is deze groente niet voor iedereen weggelegd. Hartstikke jammer, omdat witlof heel gezond is. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je de groente lekker romig kunt maken. Bijvoorbeeld met dit recept. Je maakt de witlof in een heerlijke bechamelsaus.

Ingrediënten
10 stronken witlof
75 gram boter + 15 gram boter
30 gram bloem
700 milliliter volle melk
Snuf zout
Snuf peper
Snuf nootmuskaat
2 teentjes knoflook, geraspt
10 plakjes ham
240 gram geraspte kaas

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 190 graden
Was de witlof en snijd een plak van de harde onderkant af.
Vet een ovenschaal in met 15 gram boter.
Leg de stronken in de ovenschaal en zet de schaal 15 minuten in de oven en laat de witlof afkoelen.
Maak ondertussen de bechamelsaus: Smelt de overgebleven boter in de pan en voeg de bloem toe. Roer tot een geheel en laat dit een minuutje op het vuur staan. Roer af en toe.
Schenk langzaam de melk bij de saus en blijf roeren.
Laat de saus zo’n vier minuten op een middelhoog vuur staan en laat dikker worden.
Breng de saus op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat. Roer de knoflook erdoorheen.
Wikkel om elke stronk witlof een plak ham en leg de witlof terug in de ovenschaal.
Schenk de bechamelsaus over de stronken heen, verdeel gelijkmatig.
Verdeel de geraspte kaas over de saus. Schuif de schaal opnieuw in de oven en bak 35 tot 40 minuten.

Reacties