TIP VAN DE DAG: zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is!

Wat genieten wij toch van dit heerlijke weer. De jurkjes en korte broeken mogen weer uit de kast, want de temperaturen gaan flink omhoog. Heerlijk in het zonnetje zitten met je zonnebril op en eindelijk eens dat goede boek uitlezen. Wat je echt niet mag vergeten is je huid beschermen met zonnebrandcrème.

Vaak heb je nog wel een paar flessen in de kast liggen van vorige zomer, maar kun je deze deze zonnebrandcrème nog wel veilig gebruiken? Misschien is het nooit bij je opgekomen, maar er zit een houdbaarheidsdatum aan zonnebrandcrème. Gebruik je het middeltje ná deze datum, dan krijgt schadelijke uv-straling alsnog de kans je huid binnen te dringen. Dit heeft alles te maken met de moleculen die erin zitten. Die breken na een tijdje af, wat ervoor kan zorgen dat je zonnebrandmiddeltje helemaal geen beschermende eigenschappen meer heeft.


Een zonnebrandcrème werkt na een jaar nog wel, maar de factor is gedurende die twaalf maanden minder sterk geworden. “Als je vorig jaar een beschermingsproduct met factor 50 hebt gekocht, zal die inmiddels wel zijn gedaald naar 40 of 30,” legt een deskundige uit.

Twijfel je heel erg of je zonnebrandcrème van vorig jaar nog goed is? Dan kun je zelf nog een testje doen. Doe een beetje van het product op je hand en ruik eraan. Is de geur nog hetzelfde als toen je ‘m voor het eerst gebruikte en is ook de structuur niet veranderd? Dan hoef je, je geen zorgen te maken en kan je het product nog gebruiken.

Als je 100 procent zekerheid wilt hebben, kijk dan naar de datum datum die vermeld staat op het flesje als richtlijn,” adviseert de dermatoloog. Meestal staat er op de verpakking een cosmetisch tekentje waarop staat hoe lang het product goed blijft als je het eenmaal hebt geopend. Staat er bijvoorbeeld 12M op, dan betekent dat dat het product twaalf maanden na opening houdbaar is. Bij twijfel is het altijd belangrijk om het product niet meer te gebruiken en nieuwe zonnebrand te kopen. Je huid is namelijk veel belangrijker dan die paar euro’s.

Reacties