Typisch Limburgs recept: zoervleijs (zuurvlees) met friet, genieten!

Voor alle mensen die uit de meest zuidelijke provincie van ons land komen herkennen dit gerecht waarschijnlijk direct: zoervleijs. De naam is afkomstig van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Vroeger werd dit Limburgse gerecht veel gemaakt van paardenvlees, tegenwoordig wordt er vooral rundvlees of hachee gebruikt. Of de rest van Nederland het ook kent? Die hebben hier waarschijnlijk nog nooit van gehoord. En dat is hartstikke zonde, want dit typische gerecht uit Limburg is heerlijk en niet eens zo moeilijk om te maken!

Wat ons betreft een echte carnavalsknaller!

Wat heb je nodig?

1 kilo runderlappen
250 gram uien, grof gesneden
450 milliliter azijn
450 milliliter water
4 stukjes kruidnagel
2 plakjes ontbijtkoek, fijngehakt
1 laurierblad
1 eetlepel appelstroop
1 theelepel suiker
1 theelepel zwarte peperbollen
50 gram margarine
een snufje peper en zout
Zo maak je het:

Wrijf de runderlappen goed in met peper en zout en snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Doe het vlees in een kom met het azijn, water, zout, peperbolletjes, laurierblad en kruidnagel. Meng alles goed door elkaar en laat het vlees voor ongeveer 24 uur staan in de koelkast.
Verhit een braadpan met margarine, fruit hier de uien in en haal vervolgens de uien uit de pan en zet dit even apart. Laat de boter in de braadpan, haal het vlees uit de marinade en bak hier het vlees goudbruin in.
Doe vervolgens weer de uien bij het vlees in de pan en schenk de marinade weer terug bij het vlees totdat het vlees volledig bedekt is in de pan. Voeg de appelstroop, fijngehakte ontbijtkoek en suiker toe en laat het vlees op een laag pitje ± 2 uur pruttelen. Haal het vlees van het vuur wanneer het bijna uit elkaar valt en breng op smaak met wat peper en zout.
Serveer het zoervleijs met frieten.

Reacties