Volg jij het Pioppi dieet? Om DEZE reden raadt het Voedingscentrum dit af!

Ben jij ook aan het Pioppi-dieet begonnen? Het schijnt een wondermiddel te zijn waarbij je lekker mag genieten van bijvoorbeeld rood vlees, wijn en veel roomboter. Volgens het Voedingscentrum mis je door het dieet te volgen belangrijke voedingstoffen zoals vitamine B en voedingsvezels. Maar toch zeggen sommige artsen dat er ook gunstige effecten zijn.

Het Pioppi-dieet komt van cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill. De naam verwijst naar een Italiaans dorp waar de inwoners heel erg oud worden. Het is geïnspireerd op een mediterraan eetpatroon, maar wijkt daar op sommige punten ook van af. Het eten van koolhydraten wordt afgeraden en het gebruik van kokosolie, roomboter, vis, rode wijn en eieren in grote hoeveelheden juist aangemoedigd.

Aan de verkoop zal het niet liggen, want het boek ligt is al een paar weken een bestseller. Het Voedingscentrum laat zich eigenlijk nooit uit over diëten, maar vindt het nodig dat nu wel te doen.

Het Voedingscentrum zegt op zijn site dat het Pioppi-dieet gelijkenissen heeft met de Schijf van Vijf, zoals te kiezen voor olijfolie, groente, fruit en ongezouten noten. Maar er zijn ook dingen van het Pioppi die volgens het Voedingscentrum niet helemaal juist zijn. Het advies van Malhotra en O’Neill is namelijk om brood, pasta, rijst en aardappelen te vermijden. Volgens het Voedingscentrum heeft het menselijk lichaam juist ‘koolhydraten nodig als energiebron’.

Ook mag je volgens het Pioppi-dieet zoals vlees eten als je wilt, en daarmee is het Voedingscentrum het niet mee eens. Zo zeggen ze dat rood en bewerkt vlees in verband wordt gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker.
Het eten van minimaal tien eieren raadt het Voedingscentrum ook af. In eierdooiers zit veel cholesterol en te veel eieren kunnen het risico op diabetes type 2 verhogen. Het Voedingscentrum adviseert mensen met diabetes die een koolhydraatarm dieet willen volgen om zich te laten begeleiden door een arts of diëtist en dus om niet te beginnen met dit dieet.

Reacties