WAAAT maanzaad scoort positief op drugstest!

Eet jij weleens een broodje met maanzaad of een sneetje brood met het zwarte zaad op de korst? Uh, dit blijkt minder onschuldig te zijn dan het lijkt. Maanzaad kan namelijk positief scoren bij een drugstest.

Uit een onderzoek van de Sporthogeschool Keulen bleek al eerder dat maanzaad sporen bevat van werkzame stoffen die ook in opiaten (waartoe morfine en heroïne behoren) zitten. Kortgeleden kwam het zaadje weer in opspraak nadat een Amerikaanse vrouw voor haar bevalling een maanzaadbagel at en positief scoorde bij een drugstest in het ziekenhuis.

De zaden komen van de papaverplant. Dit is dezelfde plant als waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. Ook de Nederlandse Dopingautoriteit bevestigt dat maanzaad voor een positieve dopingtest kan zorgen. Voor topsporters kan dit problemen opleveren. De afkapwaarde (een score op een meetinstrument die het omslagpunt is van normaal naar afwijkend) is door het International Olympisch Comité vastgesteld op 1 microgram.

Die hoeveelheid is tot 48 uur na het eten van cake met maanzaad nog in urine te zien. Als je een broodje maanzaad eet of een muffin met maanzaad topping, hoef je niet bezorgd te zijn. Volgens experts kan een ‘gewone’ drugstest pas een positief resultaat geven als je meer dan veertig gram maanzaad hebt . Je moet dan drie broden eten voor je aan veertig gram komt of 25 muffins. En voordat je er echt high van wordt, moet je er kilo’s van eten. Dat is natuurlijk wel heel erg veel.

 

Reacties