Weetje van de dag: is gesmolten kaas ongezonder dan ongesmolten kaas?

e hebt vast wel eens mensen uit je omgeving horen zeggen dat gesmolten kaas op een tosti veel ongezonder is dan gewoon een boterham met plakjes ongesmolten kaas. Klopt dit eigenlijk wel of het gewoon een fabeltje? ViralFood zocht het voor jullie uit.

Als kaas smelt ziet het er veel ‘vetter’ uit. Het lijkt als het ware of het vet ervan af druipt. Als je kaas verwarmt scheidt het vet zich af. Dit hoeft niet perse te betekenen dat er meer calorieën in zitten. Twee bruine boterhammen met kaas bevatten namelijk evenveel calorieën als een tosti met kaas van bruin brood.

Eigenlijk is het een beetje te vergelijken met een ijsklontje en water, schrijft Gezondheidsnet. Als je dat verwarmt druipt het vocht er ook vanaf.

Het is wel zo dat er per gram gerekende kaas iets meer vet in kan zitten, dat komt doordat tijdens het verwarmen een beetje vocht verdwijnt. Het aantal grammen neemt dan af, maar het aantal calorieën en de hoeveelheid vet blijven natuurlijk precies gelijk. Dus nergens om je zorgen over te maken:)

Reacties